Интерконекторът между България, Румъния, Унгария и Австрия, който Европейският съюз ще финансира като проект от общ интерес, е на практика умалена версия на изоставения проект за газопровод „Набуко-Запад“.

Според данни, които Клуб Z получи днес от Европейската комисия, той трябва да пренася минимум 10 милиарда кубически метра газ годишно от Каспийския регион през Грузия и Турция към Европа. „Набуко“ се предвиждаше да има повече от три пъти по-голям капацитет.

Засега проектът има за цел да свърже преносните мрежи на четирите държави от ЕС, но той допуска разширение, което да го свърже с евентуални газови находища в черноморския шелф на Румъния и България, за каквито в момента се извършват проучвания.

Вчера Комисията съобщи,че държавите членки са се споразумели европейският бюджет за финансира румънската 480-километрова отсечка от съоръжението със 179,3 милиона евро.

Според по-подробната информация предоставена на Клуб Z тя ще включва три компресорни станции и ще осигурява двупосочен поток от 1,75 милиарда кубически метра между Румъния и Унгария и 1,5 милиарда кубически метра между Румъния и България.

Тази тръба обаче няма да може да поеме количества от евентуален заместител на прекратения проект „Южен поток“, който българското правителство се надява да договори с Русия, смята Комисията.

„Проектът не е достатъчно голям за руски газопровод“, каза Анна-Кайса Итконен, говорителка в Комисията по въпросите на енергетиката. „Това би изисквало по-нататъшни разширения...Но има други възможни проекти като „Източен пръстен“ (между България и Словакия – б.а.), „Тесла“ (от Гърция до Австрия, който заобикаля България от запад – б.а.) и българският хъб, които биха постигнали същата цел“.

Тези проекти заедно с разширението на връзката България-Румъния-Унгария-Австрия са в списък на обекти от общ интерес в енергетиката на ЕС.

"Набуко" трябваше да пренася газ от Азербайджан през Турция, България, Румъния и Унгария до Австрия. Но международният консорциум за проучване и експлоатация на азерското находище "Шах Дениз - 2" в Каспийско море избра алтернативния маршрут на Трансанадолския и Трансадриатическия газопровод (т.нар. ТАП-ТАНАП), който от Турция се отклонява през Гърция към Италия.