Миналото лято за българския туризъм определено бе трудно. Официалните данни в крайна сметка показаха, че броят на туристи и приходите от нощувки са близки до тези от предходната година, но в същото време много от хотелиерите и ресторантьорите по морето се оплакваха от това, че ги няма руснаците.

Обяснения защо родният туристически бранш си иска точно руснаците, вероятно има много - културното и езиковото сходство със сигурност са от значение, а и развиващите бизнес по морето са единодушни, че именно "братушките" са най-щедри. 

Миналото лято имаше куп причини руснаците да не дойдат на море при нас. Повлия забраната за държавните служители да почиват в държави, наложили санкции заради московската агресия в Украйна, каквато е България. Но по-сериозната причина бе девалвацията на рублата, която превърна задграничните отпуски за руснаците в доста по-трудно постижим лукс.

Заради кризата, която тресе Русия, много руснаци продадоха и ваканционните си имоти по морето.

Сега, въпреки че курсът на рублата продължава да пада спрямо еврото и долара, очакванията на хотелиерите са "Золотые Пески" и "Солнечный берег" пак да се изпълнят с руснаци.  

И това до голяма степен се оправдава към днешна дата както за течащия в момента зимен туристически сезон, така и при записванията за лятото.

 

Щом я няма Анталия и Албена става

 

Преди ден Асоциацията на руските туроператори отчете ръст на туристите, избрали да карат ски в България, а офисът на TUI в Москва отбеляза, че българските и италианските зимни курорти приемат повече руснаци, тъй като тези държави предлагат добро съотношение между цена и качество.

Преди седмица и Уралската асоциация по туризъм обяви, че по Нова година 370 000 руснаци, или с около 3% повече в сравнение с миналата година, са посетили зимните ни курорти.

Стотина руски туроператора ще водят туристи на почивка на нашето Черноморие през следващото лято. Десетина от тях са нови и досега не са развивали дейност у нас, потвърдиха пред Клуб Z и от българското Министерство на туризма.

Данните за повишения интерес са от дипломатическите ни представителства в Русия, Генералното консулство в Санкт Петербург и Консулството в Екатеринбург. Очаква се през следващите месеци още повече руски турагенти да обърнат поглед към България.

Новите компании, които се насочват към родното Черноморие, досега са работили основно по направления като Кипър, Египет, Турция. Последните две държави обаче на практика бяха зачертани от списъка за възможните дестинации за почивка на руснаците. На 31 октомври над Синайския полуостров терористи свалиха руски "Еърбъс А321" и загинаха всичките 224 пасажери на борда. Турция пък си навлече гнева на Кремъл след свалянето на руски бомбардировач Су-24 край границата със Сирия.

Според Министертвото на туризма руските туроператори се насочват към България, тъй като възприемат страната ни като сходна по цена и предлагане с Египет и Турция.

 

Повече чартъри

 

"Руските туристически компании планират активно използване на редовните авиолинии. Предвиждат се и чартърни полети от Москва, Санкт Петербург, Казан, Нижни Новгород, Ростов на Дон, Перм, Челябинск, Волгоград, Самара и Уфа", уточняват от ведомството на Николина Ангелкова.

Свои чартърни програми за летния сезон планират ICS, TUI, а други туроператори все още изчакват. Засега все още не се знае ще излезе ли на българския пазар водещата руска лоу кост компания "Победа".

Преди броени дни руската компания BRISCO, специализирана в турове до Египет и Турция, обяви първите си нови направления. Те са точно до България и ще се изпълняват от авиокомпанията Metrojet. В началото полетите от Москва до Бургас ще са два пъти седмично, но от началото на юни ще станат 5. От началото на май ще стартират и полети от Москва до Варна на същия туроператор. Планирани били и ежедневни излитания от Санкт Петербург и Самара. От BRISCO уточняват, че ще водят туристи до всички популярни курорти в България: Слънчев бряг, Несебър, Созопол и Златни пясъци.

Като цяло по-точна картина за летния сезон ще има едва в края на март, когато ще са готови първите прогнози за туристическото лято. Причината затова е, че според туроператорите икономическата и политическата несигурност пречи на дългосрочното планиране.

И все пак, дори и в най-лошия случай, очакванията на Министерството на туризма са гостите от Русия през следващото лято да са поне с 20-30% повече, от тези през 2015 г. Иначе рискът надеждите да не се сбъднат ще стои в условията на икономическа криза в най-голямата държава в света.

Вчера курсът на долара прескочи 80 рубли за първи път от 16 декември 2014 г., което вероятно е допълнителен довод за много руснаци да си останат вкъщи, вместо да харчат пари за задгранично море.