"Г-н Зеленогорски, като заместник-председател на "България за гражданите", говори от името на партията."

Така лидерката на ДБГ и вицепремиерка Меглена Кунева отговори на въпроса на Клуб Z дали подкрепя изявлението на Найден Зеленогорски, който преди седмица заяви, че ако до 6 месеца няма напредък със съдебната реформа, Движението ще напусне коалицията и ще призове целият Реформаторски блок да направи същото.

ЗЕЛЕНОГОРСКИ: РЕФОРМАТОРИТЕ В ОПОЗИЦИЯ, АКО СЪДЕБНАТА РЕФОРМА ЗАЦИКЛИ

Така Кунева потвърди, че и тя е готова да се оттегли, но подчерта:

"Само че когато се правят едни преговори, не се започва с негативен анализ. Започва се с това, че ние очакваме да се свърши колкото се може повече в рамките на следващите 6 месеца. А в момента това "колкото се може" се обсъжда между РБ и ГЕРБ. Въпросът е да не трупаме само думи, а да имаме закони, които веднага да започнат да работят и да дават резултати. Това може да се прави още отсега."

Основната цел на изказването на Кунева от трибуна всъщност беше темата за председателстването на България на ЕС, което започва през 2018 г.

"Аз съм предложила и на двете комисии, с които днес имам обща среща, и на всички парламентарни групи, да участват много активно в подготовката на българското председателство. Утре е първата среща на т.нар. трио - Великобритания, Естония и България - по приоритетите. Моята цел е парламентът да бъде много плътно въвлечен в работата по определяна на приоритетите, както и да ги държим информирани как върви самата подготовка за председателството."