Кои медии ще се възползват от възможността да продадат програмно време или платени предавания без да прилагат процедурите по Закона за обществените поръчки (ЗОП)? Този въпрос възникна вчера, след като депутатите приеха на второ четене текстове от закона. В тях бе записано, че той не се прилага при поръчки за закупуване на програмно време или осигуряване на предавания, които се възлагат на доставчици на медийни услуги.

Депутатът от ГЕРБ Гроздан Караджов предложи това изключение да отпадне, защото според него това е начин за купуване на медийно влияние. Предложението му обаче не бе прието.

Сред изключенията от обхвата на закона попадат конкурси и проекти, които се възлагат по правилата на международна организация, при придобиване или наемане на земя и други недвижими имоти, арбитражни, помирителни, правни услуги и др.

Друг пропуск в закона е това, че сред възложителите на обществени поръчки не са включени политическите партии. В кулоарите депутати коментираха, че някои от тях разполагат с огромни средства и често извършват дейности, които би трябвало да минават по процедурата на ЗОП.

Депутатът от ГЕРБ Методи Андреев се обяви против текста, според който възложителят на обществена поръчка може да влияе на проектирането, когато става дума за строителство.

"Възложителят може да влияе върху концепцията, замисъла или идеята, но върху самия процес на проектирането е нонсенс. Няма как възложителят да влияе върху мен като проектант. Това означава ние да създадем изключително тежки отношения от тук нататък между възложител и проектант", обясни Андреев.