Днес в 12 ч е първата среща между преговорните екипи на ГЕРБ и Реформаторския блок за анекса в коалиционното споразумение. Това заяви лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти в кулоарите на парламента.

"И се надявам, че в настоящите 10-15 дни ще имаме някаква конкретика, която да можем да дадем пред вас," добави той. "И в момента сме дали възможност на всички участници в преговорния екип от ПП ГЕРБ да се запознаят и днес в 12 ч да можем да говорим и да очертаем параметрите по следващите разговори, което ще проведем."

ЦВЕТАНОВ: АНЕКСЪТ С РБ - ДО КРАЯ НА МЕСЕЦА

Цветанов разкри и някои от депутатите в преговорния екип, които са подбрани във връзка с обсъжданите теми:

"Знаете, че част от акцентите са съдебна реформа, изборно законодателство, здравеопазване, образование, електронно правителство, енергетика, и в тази посока, колегите, които ще участват са Делян Добрев, Милена Дамянова, (Даниела) Дариткова, Дани Кирилов, г-н (Димитър) Лазаров, и аз в този преговорен екип."

Дясната ръка на Борисов коментира и призивите за още промени в Конституцията - от АБВ, които преди дни обявиха, че трябва да се промени ролята на държавния глава във върховния закон, и от президента Плевнелиев вчера.

"Политическите партии и представителите на съответните институции имат право да лансират теми. Аз смятам, че към настоящия момент в 43-тото Народно събрание трудно ще се стигне до подобен консенсус от 180 гласа, които да подкрепят каквато и да е било конституционна промяна. Повече го отдавам на настоящите президентски избори, и всеки ще може действително да представя съответните си аргументи за конституционни промени, но смятам, че трябва да бъдем реалисти. И като един нормален човек, който е реален във всички тези политически разговори, смятам, че няма да може да се съберат 180 гласа по каквато и да е тема."

Обективно за промяна на Конституцията са нужни 160 гласа. Лидерът на ПГ на ГЕРБ явно визираше нужните гласове за бързата процедура.

На въпрос дали ГЕРБ вече има кандидат за шеф на комисията по сигурност на мястото на подалия оставка Атанас Атанасов, Цветанов заяви, че това ще е част от разговорите с РБ, но и с другите партии, тъй като ГЕРБ искат председателите на комисии да получат широка подкрепа.