Председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова успокои, че засега управляващите нямат планове за увеличаване на данъците.

"Към този момент около размера на държавния дълг няма проблем. Той не се увеличава. И преди година и сега е 24,5% от БВП, докато в много други държави от Евросъюза е далеч по-висок. Така че опасността от увеличаването на данъците у нас е само хипотетична", каза тя в предаването "На четири очи" по бТВ.  

Думите на Стоянова бяха по повод на изявление на финансовия министър Владислав Горанов на годишната среща между бизнеса и правителството, организирана от вестник "Капитал". Там той намекна за евентуално увеличаване на данъците, ако дългът на страната продължи да расте.

"Ако няма някаква последователна политика за постепенно намаляване на държавния дълг, темата ще премине във въпроса за данъчната система - дали тя може да издържа висок дълг и дефицит в бюджета", каза Горанов.

Веднага след това обаче финансовият министър уточни, че увеличаване на данъците по такава причина може да се избегне, ако не се допускат популистки политически решения и външни за фиска дефицити, като този в енергетиката.

След това Горанов се обяви категорично против промени в налозите.

"Най-лесното и грешно решение ще бъде да променяме данъчната система. Сега не виждам риск това да се случи", обясни Горанов и посочи, че управляващите трябва да са предпазливи към бързото нарастване на държавния дълг, защото резервите в бюджета са по-скоро в приходната, а не в разходната му част. 

Според Менда Стоянова идеята финансовото министерство да поеме под свой контрол закъсалите финансово общини е добра. Тя е записана в проект на промени в Закона за публичните финанси, чиито текстове са пуснати за обществено обсъждане.

"Има общини в риск и това кметът трябва да го види, защото се трупат  огромни неразплатени задължения. Сливен е с 40 милиона дългове. И да обесим кмета - няма как да ги върне", посочи шефката на бюджетната комисия.

Според нея закъсалите общини ще могат да поискат помощ от финансовия министър безлихвени заеми, които да върнат до три години. А ако престанели да  генерират дефицити, дългът им можело да бъде опростен.

"Трябва да има и превенция срещу трупането на дългове. Още преди общината да е задлъжняла, трябва да има сигнали и да бъде вкарана в правия път", добави Стоянова.