"Всеки ден виждаме сблъсъка между олигархичния модел и отговорното предприемачество. Това е сблъсък между старо и ново, между минало и бъдеще". Това заяви президентът Росен Плевнелиев в словото си на годишната среща между бизнеса и правителството, организирана от "Капитал".

"Трябва да решим искаме ли социално отговорна или олигархична икономика", добави той.

Според държавния глава са необходими реформи, сред които най-важните са създаването на работеща система на правораздаване, електронното правителство и антикорупционното законодателство.

"Проблемът в региона е един и същ, решенията също - реформи", категоричен е Плевнелиев.

Според президента без работеща съдебна система няма да се повиши качеството на живот, нито инвестициите.

"Трябва да задълбочим реформите, за да върнем доверието на гражданите и инвеститорите. Трябва да действаме устойчиво и реформаторски", каза президентът.

Според него въпреки рисковете, икономиката на България се развива добре. Като пример Плевнелиев посочи факта, че държавния ни дълг, който е третият най-нисък в ЕС.

"Двата основни двигатели на българския експорт са Германия и регионът на Югоизточна Европа. Днес работим за доверие, искаме границите на Балканите да падат, не да се местят. Научихме се да работим заедно. В региона се развива невиждано икономическо сътрудничество и политическо приятелство. Уникално е да се види как народи, които бяха от двете страни на желязната завеса, днес създават общо бъдеще. Хората се свързват, икономиките се свързват и мисля, че това ни харесва", заяви още Плевнелиев.