Китайският БВП е нараснал с 6,9 процента през миналата година, съобщи Асошиейтед прес.

Подобен резултат би се смятал за отлично постижение във всяка една от европейските държави, но за Поднебесната империя това е рекордно ниско ниво за последните 25 години. През 2014 г. икономиката на Китай отчете ръст от 7,3 на сто.

Показателно за забавянето е, че през последното тримесечие на м. г. увеличението на БВП е с 6,8 на сто - по-малко от средногодишното. 

Данните за китайската икономика бяха очаквани от анализаторите и се доближават до прогнозата на правителството в Пекин за 7 процента икономически растеж. През тази година според властите в страната растежът ще е сходен с миналогодишния.

Данните за китайската икономика са изключително важни както за инвеститорите на фондовите пазари, така и за търговците на суровини. Страната е основен двигател на световната икономика и забавянето на растежа е един от основните фактори за поевтиняването на петрола, наред с ценовите политики на ОПЕК и падането на ембаргото срещу Иран.

През последните месеци цените на китайските акции рязко поевтиняха, а курсът на местната валута - юан падна спрямо американския долар.