Цели кашони с ксерокопия на лични карти и празни бланки с подписи на пациенти са били заловени в няколко лечебни заведения от проверяващи инспектори на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). На практика реални клинични пътеки са били изпълнявани за несъществуващи пациенти, а ведомството е заплащало

С копираните документи лесно се регистрира фалшив прием в болница (както беше демонстрирано от бившия директор на болница "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев), а непопълнените епикризи със съвсем действителни подписи правят нарушенията неоткриеваеми за контролните органи. По този начин реални клинични пътеки са се изпълнявали за несъществуващи пациенти, а здравната каса е заплащала медицинска дейност и изследвания, които не са били извършвани.

"При проверките открихме и дублиращи се хоспитализации. Става дума за хоспитализации на един и същи човек в две различни болници в един и същи момент, които са засечени от електронната система на здравната каса. Така "изкочиха" и кашоните с копирани лични карти", разказа Страшимир Генев, ръководител на дирекция "Болнична медицинска помощ" в НЗОК.

По думите му преди години контролните органи са попадали и на още по-фрапиращи случаи, като предписани лекарства на починали хора. Почти всички нарушения се извършват с фалшиви документи, а противно на очакванията това затруднява разкриването им. Проблемът е, че проверките на здравната каса обикновено са предварително планирани, правят се по график след приключено лечение и само "на хартия". Това дава достатъчно време на лечебните заведения да подготвят изрядни документи с куп прикрити злоупотреби.   

ЗЪБОЛЕКАРИ СЛАГАТ ПЛОМБА НА ИЗВАДЕН ЗЪБ

За подобни и други нарушения ведомството е наложило над 10 млн. лв. глоби за изминалите 12 месеца. По данни на финансовите експерти обаче те не могат да покрият загубата на публични средства, защото през злоупотребите "изтичат" около 75 млн. лв. от бюджета на касата годишно.

В рамките на миналата 2015 г. НЗОК е регистрирала над 19 хил. нарушения в лечебните заведения, а както Клуб Z вече писа, 10 болници са дадени на прокурор. Имената и конкретните нарушения обаче ще останат в тайна, докато тече разследването.

Междувременно от здравната каса призоваха пациентите да им сигнализират за всеки случай, при който техни данни се ползват неправомерно, или от тях се иска сами да заплатят лечението си.