Държавата откри втори фронт срещу правозащитната организация Human Rights Watch (HRW), която днес излезе с изключително критичен доклад за спазването на правата на търсещите убежище у нас бежанци. 

След като части от доклада, в които са разказани случаи на насилие от страна на българската охрана на границата, изтекоха, вътрешният министър Цветлин Йовчев обвини организацията във "фрапиращи лъжи". Днес същият курс продължи и председателят на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) към Министерския съвет - Николай Чирпанлиев.

Той нарече твърденията в доклада "лъжливи", а съставителите му "дебили" и заподозря, че обслужват нечии интереси, но не уточни чии.

Това, което конкретно вбеси българските власти, бяха разкази на имигранти, преминали нелегално границата, според които по тях е било стреляно, били са жестоко пребивани, ограбвани, насъсквани са били кучета срещу тях. Целта -  държавна политика, за да бъдат изтласкани обратно в Турция, откъдето са влезли, противно на международните спогодби, по които България е страна.

Конкретният разказ, срещу който реагираха и Йовчев, и Чирпанлиев, е включен в резюмето на доклада. Той е на мъж, когото организацията казва, че е интервюирала в Истанбул:

"След като ме биха, полицаите ме заведоха при техния началник, който посочи към ботуша си, като че ли заради мен ботушът му беше мръсен. Затова той нареди на войника да ме бие. Първо той ме удари с юмрук в стомаха, след това с приклада на автомата си по гърба". 

Днес Чирпанлиев бе гост на дискусия в "Червената къща", организирана от Върховния комисариат на ООН за бежанците и Асоциацията на европейските журналисти-България на тема доколко отговорно медиите у нас отразяват темата с бежанците.

Те са дебили!

Помолен да коментира предварителния доклад на HRW, който трябваше да бъде представен час по-късно официално на същото място, Чирпанлиев заяви: 

"Знаете ли кой са видяли те, не са граничните полицаи, видяли нашите войници пред президенството - с пушка, щик и ботуши. Те са дебили", заяви Чирпанлиев, след като напусна по-рано дискусията заради ангажимент.

"Не би трябвало по този нагъл, лъжлив, циничен начин да заблуждават общественото мнение. Служат си с измама и няма как да вярвам в това, което пишат. Няма да прочета доклада им!", каза вътре в залата шефът на ДАБ.

Той разказа и как, когато през декември м.г. представители на организацията отишли при него за интервю, му показали снимки на бежанци, живеещи в кошмарни условия. По думите на Чирпанлиев, от HRW се опитали да го убедят, че снимките са правени в регистрационно-приемателния център в Харманли и то в ден, в който премествали хората от палатките в сградата. Така, според Чирпанлиев, организацията се опитала да го манипулира. 

"Ако ме имате за абориген, недейте! Ако бяха такива условията, нямаше да ви пусна!", обърна се задочно към представителите на HRW Чирпанлиев.

Медиите провокират ксенофобията

Иначе по темата с медийното отразяване на мигрантската вълна и конкретно изгонването на 17 души сирийци от жителите на казанлъшкото село Розово, шефът на ДАБ обвини журналистите.

"Медиите създават много отрицателни нагласи в българския народ. Хората в Розово просто са неподготвени и не знаят. "Бежанци бяха изхвърлени...". Този език провокира ксенофобията", посочи Чирпанлиев къде според него е проблемът с расистките настроения спрямо търсещите закрила у нас. 

На въпрос само медиите ли създават негативни обществени нагласи при положение, че изказвания на политици от сорта на "издръжката на един бежанец струва 1000 лева месечно" (на Йовчев), или "бежанците потрошиха чисто новите си легла" (на Чирпанлиев), също влияят негативно, шефът на ДАБ отвърна: "Стремим се да отразяваме обективно това, което се е случило. Потрошиха имущество, което беше ново. Това бяха отделни случаи, те не са тенденция". 

За информация относно държавните разходи по бежанците, които настроиха хората с ниски доходи срещу тях, пък Чирпанлиев препрати към сайта на ДАБ. Там имало цялата необходима информация. 

Няма толкова велик филмов режисьор 

Малко след дискусията на АЕЖ и ВКБООН Human Rights Watch представи официално доклада си, озаглавен "План за овладяване" - препратка към името на правителствения план за овладяване на "бежанската криза". Очаквано, нито тонът, нито разказите на интервюираните бежанци бяха сменени заради правителствената реакция.

Бил Фрелик, директор на програмата за правата на бежанците към организацията, коментира обвиненията на вътрешния министър и на шефа на ДАБ.

Той разказа, че при срещата си с Чирпанлиев му показали снимки, направени с телефон. Показвали хора, спящи на пода, с мръсни одеала, без храна, условия, в които в действителност търсещите закрила у нас живяха в началото на мигрантския поток.

"Снимките не са фалшиви. Трябва да си велик филмов режисьор, за да пресъсздадеш такива условия", заключи Фрелик, който още в самото начало на пресконференцията посочи, че HRW е независима организация, не се изхранва от правителства или други организации и не е обещавала или давала нищо в замяна за интервютата на хората, взети за съставянето на българския доклад.

По темата говори и Красимир Кънев, председател на Българския Хелзинкски комитет. Той обясни, че интервютата са правени на различни места - Истанбул, лагерите в Харманли, Любимец, Ковачевци. В тях са участвали хора от Сирия, Афганистан, Алжир, Мароко. Всички те говорят на различни езици. Следователно - няма как 41 души (защото толкова твърдят, че са били изтласкани от границата насилствено) да се наговорят, за да клеветят българската държава, че е нарушила човешките им права.

Марокански скакалци в партийните вестници

Иначе в няколко свои доклада от АЕЖ отчетоха, че като цяло българските медии се стремят коректно да отразяват темата с бежанците, макар и често боравейки с неправилна терминология. На места обаче, в партийни вестници като националистическия "Атака", се срещали квалификации като "пришълци", "ислямисти" и "марокански скакалци". 

Бяха представени и добри международни практики като тази на световната информационна агенция AP, която е премахнала термина "нелегален имигрант" от материалите си. 

Пресаташето на ДАБ Васил Данов пък предложи агенцията и медиите да изготвят съвместен наръчник как е коректно да се отразява темата.