Мнозина упрекват г-н Бойко Борисов, че се опитва да обладава съдебната власт - аз включително. Само че тя преди това го е съблазнила.

Това заяви в ефира на „Здравей, България” по Нова тв преподавателят по гражданско право доц. Кристиан Таков.

Той коментира темата със скандалния SMS, изпратен до министър-председателя, с който неизвестен засега човек го предупреждава, че ВСС обсъждал предложение Борисов да бъде викан за изслушване по казуса „Яневагейт”. 

"Важно е българските зрители да повярват, или да не повярват. За целта те трябва да разберат. А за да разберат, трябва да няма арогантност, трябва да няма замазване и трябва да има оставане в темата, а не подмяна на тезиса", каза юристът.

ВИЖТЕ СКАНДАЛА ОКОЛО SMS-а, КОЙТО ЛОЗАН ПАНОВ ПОКАЗА

В България се хвърляме от скандал в скандал по простата причина, че тези скандали нямат ефект. Т. е. - те не достигат до някаква развръзка, каквато би трябвало да има един скандал”, коментира Таков.

Той бе категоричен, че е недопустимо изпълнителната власт да се меси в работата на съдебната и определи, че в момента имаме един огромен скандал, който е "много страшен".

„Той засяга чл. 8 от Конституцията на Република България, който казва, че властите са разделени”, подчерта юристът.

Таков допълни, че и в най-развитите демокрации сигурно ще има някой, който ще иска да се слага на премиера. Въпросът е как премиерът ще поеме тази топка - на слагането.

Той нарече проблема с "обладаването" на съдебната власт, която първа съблазнила министър-председателя, "интелектуален и възпитателен проблем".

Той отрече да има два лагера в съдебната система - по обвиненията на Яне Янев, - и да е от лагера на Лозан Панов.

Има лагер на тези, които искат да задържат и на тези, които искат да променят правилата, обобщи Таков.

Сучилото се с СМС-а той окачестви не като проблем, а като трагедия, защото той осуетява разделението на властите "поради персонални дефицити на личността, която е изпратила СМС-а".

Тук има два въпроса - първият е принципен, вторият е реторичен. Принципният въпрос е - кой изпрати СМС-а. Личността може би няма чак такова значение, но на този въпрос трябва да бъде отговорено, и то от министър-председателя, не от негов съветник. Вторият е - защо министър-председателят препрати СМС-а.

Ако въпросът изглежда реторичен, то призивът ми е: г-н Борисов, извинете се, каза още Таков.

Той окачестви като унизително проверяването на разпечатки от телефоните на членовете на ВСС, но "ако дотам докараме унижението на българската държавност, ще трябва да се вадят и разпечатки".

Според него този, който е изпратил съобщението, трябва веднъж завинаги да си отиде от публичността и от съдебната власт, но да даде шанс на Борисов да умие лицето си.