"Даеш“ (“Ислямска държава“ - б.р.) e отвлекла над 400 цивилни, сред които жени и деца, след превземането на нови територии при атаката срещу град Дейр ез-Зор в източната част на Сирия. Това съобщи базираната в Бейрут Сирийска обсерватория за човешки права, цитирана от АФП.

След нападението на Дейр ез-Зор, ИД са отвлекли поне 400 цивилни от жителите на предградието Ал-Багалие и други части в северозападния край на града“.

Всички отвлечени са сунити, сред тях има жени, деца и роднини на бойци, които подкрепят режима на Башар Асад. Те са били превозени до владените от „Даеш“ територии в западната част на провинция Дейр ез-Зор, която граничи с провинция Рака.

При нападението на джихадистите вчера са били убити 85 цивилни и 50 войници на режима.

Сирийската държавна информационна агенция САНА цитира жители на гради, според които „300 цивилни са били убити по време на клането“.

Ако тези информации се потвърдят, това ще е най-смъртоносният ден в продължаващата вече пет години сирийска гражданска война. Според Обсерваторията, ИД вече контролира 60% от град Дейр ез-Зор, столица на едноименната провинция с богати залежи на петрол и граничеща с Ирак.

ЗАТОЧВАНЕТО НА АСАД В РУСИЯ НЕ Е ЧАК ТОЛКОВА БЕЗУМНА ИДЕЯ

Днес продължават спорадичните престрелки между джихадисти и правителствените войски. Руските военни самолети са извършвали удари през цяла нощ в подкрепа на силите на режима. Войските на Башар Асад все още контролират част от града и близко военно летище.