Промяната в ръководството на ДПС в края на миналата година доведе и до промяна на политиката на партията по отношение на Турция. Отстраненият от ДПС Лютви Местан се стараеше да поддържа добри отношения с президента Реджеп Ердоган.

МЕСТАН С МЕТАН ПРЕД ЕРДОГАН

Днес обаче съпредседателят  на движението Рушен Риза се срещна с лидера на Републиканската народна партия Кемал Калъчдароглу, съобщи сайтът на ДПС. На разговора са присъствали депутатите Салиха Емин и Ердинч Хайрула. Делегацията на ДПС е в Анкара по покана на Калъчдароглу. На срещата той е бил придружен от Фаук Йозтрак, зам.-шеф на партията и Емре Кьопрюлю - депутат и член на председателския съвет на турския Меджлис.

Според информацията са били обсъдени възможностите за развиване на двустранните  взаимоотношения, както и за по-тесни връзки със структурите на двете партии включително с Младежко ДПС и женските  дружества. Домакините са заявили, че взаимодействието с побратимените общини ще продължи.

Официално поводът за отстраняването на Местан бяха критиките на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, свързани с прекаленото сближаване на доскорошния председател на партията с Ердоган.

ДОГАН СРЕЩУ МЕСТАН - ЕДНО КЪМ ЕДНО