След месец среща на върха на Европейския съюз се очаква да обсъди текст на споразумение с Великобритания за бъдещето на членството ѝ в ЕС. Ако 28-те го приемат, британският министър-председател Дейвид Камерън е обещал да насрочи референдум дали страната му да остане в съюза. Той е заявил, че е за оставане при условие, че ЕС приеме да се реформира, т.е. да изпълни четири групи британски искания – какви са те виж тук. Възможното напускане на Обединеното кралство, т. нар. Brexit, е една от серията текущи кризи на ЕС. Как ще се развие тя попитахме евродепутата от ДСБ Светослав Малинов.

- Да започнем с прогнозата Ви: Кой ще спечели на британския референдум?

-Моето мнение е, че няма да гласуват за напускане. Ще победи лагерът, който е за оставане на Обединеното кралство в Европейския съюз.

-Обосновката Ви?

-Можем да го обосноваваме всякак, но това е моментът, когато социологическите данни са ключови. Изцяло трябва да се погледне от перспективата на гласоподавателите. Защото разговорът какво мислят политиците може да доведе до извода, че изобщо не трябва да има референдум, че британците изобщо не са наясно с фактите и пр. Последните данни показват много малка преднина на лагера за оставане. В момента Камерън е в преговорен процес с Европейския съюз.За много голяма част от колебаещите се ще решат как да гласуват възоснова на крайния резултат от преговорите. Имаме особена ситуация. Не просто кампанията не е започнала официално, а основното условие, спрямо което ще се ориентират избирателите, в момента не е налице. Така че в момента имаме изключително добри позиции на тези, които са за оставане. Независимо какъв ще е изходът от преговорите имаме мнозинство за оставане. Ако Камерън постигне това, което иска, или частично го постигне, ще останат още гласове, към тези, които са „за“. И никой няма да напусне от тези, които вече са казали, че са за оставане, защото те не се интересуват от резултатите от преговорите. Така че има само един вариант, ако изхождаме от тази постановка, в който гражданите на Обединеното кралство ще гласуват за напускане – пълен провал на преговорите в Европейския съюз, неприемане на каквато и да е реформа, съзнателно затваряне на вратата пред Камерън и пред всички искания на Камерът. Затова аз правя извода, че референдумът ще завърши с оставане.

-Можем ли да кажем обаче, че при това положение Камерън изнудва Европа?

-Ако решим да бъдем критични към Камерън, можем да кажем следното: В много тежък момент в първия му мандат, когато никой не можеше да си представи, е той ще спечели втори, с евроизбори спечелени от националистите (уникален момент в английската политическа история) Камерън, за да спре разпада на електоралното тяло на консерваторите, изтичането към националистите, казва, че ще има референдум. Цялата тази работа не е коварен заговор на Камерън и консерваторите, а израз на безпомощност и отчаяние, че не могат  да се справят с основия проблем на консерваторите . „за“ или „против „ Европа. Той ги разяжда от времето на Маргарет Тачър, че и преди него. След това обаче Камерън имаше успешен мандат, победи на изборите миналата година – абсолютно изненадващо – и сега с огромна неохота е изправен пред този референдум. Той изобщо не е въодушевен от това, че има да прави референдум и изпитва по мое мнение истински ужас от това, че в насрочен от него референдум може да се получи гласуване с „не“. Защото такава вероятност, макар и минимална, съществува. Камерън беше толкова слаб в началото на първия си мандат, че нямаше възможност да мисли стратегически, като човек, който ще има втори мандат и сега падна в капана на собствената си слабост отпреди 4-5 години. Инструментът, който използва, за да излезе от тази ситуация – преговорите с ЕС – те може да се каже, че приличат по нещо на изнудване, но познавачите знаят, че той не е въодушевен, той категорично е за оставане на Великобритания в ЕС. Това обаче би дискредитирало неговата кампания. Той твърди, че е за отворен край, но всички знаем, че прави всичко възможно да затвори пътя за евроскептиците в своята партия. Затова е подиграван от националистите, защото те усещат неговото лицемерие.

Очаквайте подробности.