Нереформираната българска съдебна система вреди на целия Европейски съюз и на неговите граждани. Затова Европейската комисия трябва да препоръча на управляващите у нас да говорят вече за постигнатите резултати, а не за това какви действия предприемат. Това е акцентът от писмо на Съюза на съдиите в България до Европейската комисия по повод случващото се със съдебната реформа през последната година, пише сайтът "Правен свят". Писмото идва само десетина дни преди да бъде публикуван поредният доклад на ЕК за напредъка на страната по Механизма за сътрудничество и оценка, припомня изданието.

Eто и пълният текст на писмото:

 

В него съсловната организация прави преглед на случващото се в България през последната година – от приемането на Актуализираната стратегия за съдебна реформа, през конституционните промени и отстъплението от първоначално обявените промени, игнорирането на препоръките на Венецианската комисия, съдийския протест, проекта за изменения на ЗСВ, сигналите на съдиите на Софийския градски съд срещу лошото управление на съда, записите на разговорите, известни като скандала "Яневагейт" и липсата на адекватна реакция от страна на ВСС по тези два скандала и се стига до вчерашното посещение на Бойко Борисов във ВСС без да бъде канен.

"Липсата на политическа воля за провеждане на действителна и ефективна реформа в съдебната власт е обяснима със съществуващите нерегламентирани зависимости, обвързаности и недопустими вмешателства на най-високи нива в държавното управление. Доказателство за това са и придобилите широка публичност няколко скандални случая, които не бяха разследвани от компетентните органи, така че обществото да получи убедителен отговор има ли виновни и следва ли да понесат отговорност", пишат от съсловната организация.

Съдиите обръщат внимание и на вчерашното заседание на съвета, на което бе обсъждано становището на Етичната комисия, че нито един представител на съдебната власт, замесен в скандала "Яневагейт" не е извършил нарушение. От протеклите дебати и от роболепното поведение на членовете на съвета към пристигналия изненадващо премиер, те стигат до извода, че този състав не е в състояние да отстоява независимостта на съдебната власт. Припомнят за изпратения от член на ВСС SMS до Бойко Борисов и последвалото препращане на съобщението до председателя на ВКС Лозан Панов.