И следващият доклад на Европейската комисия за правосъдието и вътрешните работи в България ще отчете недостатъчен напредък в реформите и резултатите им. Разликата в полза на другата наблюдавана страна - Румъния, остава.

Това съобщи днес министърът на правосъдието Екатерина Захариева, след срещи с първия заместник-председател на Комисията Франс Тимерманс и с комисарката по правосъдието Вера Йоурова.

Комисията съобщи миналия петък, че ще публикува докладите за двете балкански страни на 27 януари. Наблюдението над тях чрез т.нар. Механизъм за сътрудничество и проверка продължава вече девет години.

„Докладът... ще бъде обективен, ще отчете позитивните стъпки, които са направени“, каза Захариева, посочвайки, че това са промените в Конституцията и Съветът за координиране на реформите в правосъдието. „Но ще се отчетат и слабостите и това, че няма достатъчен напредък“.

По думите общо е било мнението, че "изключително важно в следващите три месеца е приемането на Закона за съдебната власт и доразвиването на текстовете от конституцията в него“.

Очаквайте подробности.