Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Доналд Тръмп и Тед Круз влязоха в първия остър сблъсък помежду им от началото на кампанията, която трябва да определи кой ще бъде каниддатът на републиканците за президент на САЩ.

Това стана по време на дебат в Норт Чарлстън, щата Южна Каролина, предаде Си Ен Ен. В него участваха всички 7 кандидати на републиканците.

"Мисля, че това е краят на нашия bromance", каза пред програмата Тръмп.

Терминът bromance означава близка, емоционална, но не и сексуална връзка между двама или повече мъже. Тя е доста по-дълбока и по-интимна, отколкото едно приятелство.

Тръмп и Круз се борят да спечелят първото място в щата Айова. След по-малко от три седмици там ще се състоят първите първични избори на Републиканската партия. По традиция те започват винаги в този щат.

Двамата съперници заемат първите две места по рейтинг сред кандидатите на републиканците. Според някои допитвания Круз е фаворит в Айова. Тръмп обаче има преднина в общонационален план.

Само няколко минути бяха необходими, за да се стигне до искрите.

Те започнаха от твърденията на Тръмп, че съперникът му няма право да се кандидатира за президент. Тед Круз е роден в Канада от майка американка и баща кубинец.

Сенаторът от Тексас побърза да се защити.

"Още през септември моят приятел Доналд Тръмп каза, че адвокатите му се занимават с този въпрос. Оттогава конституцията не се е променила. Рейтингите обаче са се променили", каза Круз.

По искане на милиардера юристите проучват дали сенаторът е по рождение гражданин на САЩ.

"По въпроса за гражданството, Доналд, аз няма да използвам раждането на майка ти срещу тебе", каза Круз.

"Защото това няма да сработи", отвърна Тръмп.

На Тед Круз обаче се наложи да понесе нападките и на другите си съперници. Така например в края на дебата сенаторът Марко Рубио, който също се бори за кандидатурата на републиканците, го обвини, че твърденията му за консервативните ценности са само маска, заад която се крие. Защото Круз показвал колебания по въпроси като нелегалната имиграция. Това били тънки сметки, а не ярко изразен консерватизъм.

Доналд Тръмп се изяви по-ярко, отколкото в предишните дебати, отбелязва Си Ен Ен. В една от най-запомнящите се словесни престрелки той се защити срещу твърденията на Круз, че въплъщава само ценностите на Ню Йорк, където хората се въртели само около парите и медиите.

В отговор Тръмп си припомни как е гледал срутването на кулите на Световния търговски център на 11 септември 2001 г. и как поведението на нюйоркчани след това е показало истинския сух на града.

"Видях нещо, което никъде другате на земята не може да бъде направено по-красиво, по-хуманно, отколкото в Ню Йорк. Хората се бореха. И това докато не само смъртта, а нейната миризма бяха около нас месеци наред", каза милиардерът.

Дебатът обаче ще се запомни и с караници между други кандидати. Сдърпаха се също Марко Рубио и Крис Кристи, смятани от някои за "елитни" алтернативи на Тръмп и Круз.

Рубио, който е сенатор от Флорида, обвини Кристи, че е на едно мнение с президента демократ Барак Обамаа по въпроси като контрола на оръжията, финансирането на организацията „Семейно планиране", която се занимава с въпросите по семейното планиране, репродуктивно здраве и контрацепция., както и системата за училищни тестове, известна като Common Core.

На което Кристи, губернатор на щата Ню Джърси, отвърна:

"Явно някой нашепва нещо на ухо на стария Марко."

Съвсем естествено, една от най-горещо обсъжданите теми в дебата бе прословутото предложение на Тръмп временно да бъде забранено влизането на мюсюлмани в САЩ.

"Трябва да спрем с политическата коректност", каза милиардерът и потвърди, че няма да промени мнението си.

"Всички мюсюлмани? Сериозно? Какво послание праща това нещо на останалия свят?", попита Джеб Буш. Той се надява да стане третият човек от династията Буш след баща си Джордж Буш-старши и брат си Джордж Буш-младши да оглави САЩ.

Кристи и губернаторът на Охайо Джон Касич заявиха, че са съгласни в страната поне временно да не бъдат допускани бежанци от Сирия.

Почти всички бяха единодушно против действията на Обама по контрола на оръжията.

"Убеден съм, че ако този президент можеше да конфискува всяко оръжие в Америка, той би го направил", каза Марко Рубио.

А Крис Кристи заяви, че това, което прави държавният глава в тази сфера, не е демокрация, а диктатура.

Ключови думи

Коментари

"Терминът bromance означава близка, емоционална, но не и сексуална връзка между двама или повече мъже. Тя е доста по-дълбока и по-интимна, отколкото едно приятелство." А едно време на мъжете приятелството им беше повече от достатъчно и дълбоко, за ги свързва цял живот.

Милият аутсайдер

дебелян пеевский

Настават трудни времена за републиканците във Флорида.

Ивелина Дончева

Ето една прилика, между български политик и Тръмп. И двамата с Радан Кънев, са отрицание на всеки и всичко, само дето Радан се радва на депутатска заплата.

Ивелина Дончева

Сложихте ми един минус, хубаво, имате право на мнение, Ако се запитате, след като стана лидер на ДСБ, какво направи Радан Кънев , освен, претенции, изисквания, повтаряния, че иска единствено той реформи За всичко беше несъгласен, ,от първивт ден, след като влезе в парламента, потърси ли разбиране от най голямата политическа партия, НЕ, те го потърсих. Влезе в конфронтация, с нападки, обиди, недоволство от свой и чужди. Стигна до там с манията ди за величие, че сам се номинира за Президент. Дали е съгласувал това с някой от реформаторие, дори те бяха шокирани . Политик, без да има диалоичност, гъвкавост, предвидливост, да оценява възможности, да лавира и да прави компромиси, е обречен да губи битки.Неговото поведение е като магарето Радан на мост.

Изказваш се много неподготвена, затова звучиш фалшиво.Ако беше гледала Радан тази сутрин по Нова, щеше да знаеш.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.