Пребитият до смърт врачански младеж Тодор Йорданов не е бил извлечен от колата и убит от двамата братя Иван и Десислав Дамянови - Поничките, става ясно от коментар на Румяна Арнаудова - прокурор във Върховна касационна прокуратура и говорител на главния прокурор пред Нова тв.

"Ясно е доказано, че Тодор е носил бокс. Това казва и неговата приятелка. Той го е изпуснал, а един от нападателите го е изхвърлил. Доказано е, че Тодор е отишъл при братята и след словесен спор разпрата става физическа и се стига до бой. Двамата братя също имат травми по тях. Констатирани са разкъсно-прорезни рани, квалифицирани като леки телесни наранявания", казва Арнаудова.

Двамата братя - Иван и Десислав Дамянови, вече са обвинени за извършване на умишлено убийство по хулигански подбуди на 18-годишния Тодор. Известните като Поничките братя обаче отказват да дават обяснения за побоя и смъртта на момчето, възползвайки се от това си право.

Арнаудова посочи, че механизма на причиняване на смъртта е нанасяне на множество удари по тялото и главата на починалото момче.

„Тази правна квалификация е изведена от събраните допълнително нови доказателства, но е възможно тя да претърпи промени, тъй като от ключово значение е съдебно-медицинската експертиза, която още не е готова“, допълни Арнаудова.

По думите ѝ до края на деня на починалото момче ще бъде направена допълнителна аутопсия от четирима съдебни медици, които пристигат от столицата заедно с мобилната криминалистична лаборатория на Национална следствена служба.

„За първите 24 часа нямаше достатъчно доказателства и това е причината първоначално да се даде от прокурора обосновка за непредумишлено убийство. Следват нови доказателства и вече обвинението е преквалифицирано", посочи Арнаудова.