Всеки може да бъде част от моя политически проект, но времето бързо тече, защото кризата в България се задълбочава, коментира пред Нова тв лидерът на ДСБ Радан Кънев.

"България е в дълбока политическа криза. Отказът от съдебна реформа ни върна на "кота нула". Затова и се развиха събитята от последните дни - отприщи се черната обществена енергия и мафията започна да си иска 100% държавата така, както е свикнала", каза той.

Кънев оцени актуалния случай във Враца с убийството на 18-годишния Тодор и последвалата преквалификация в по-лека на исканата присъда за неговите убийци като "тежка некомпетентност, банална корупция, провокация, защото виждаме прокуратурата в провокативна роля през последните месеци".

"Това, което се случва в правосъдието във Враца, това е действително огледало на нещо, което всеки ден се случва в България
противно на гнусните опорни точки, че хората нямат 5 лв., а вие ни занимавате със съдебна реформа, това засяга всяко семейство. 
Не можем да излезем от тази криза, когато повечето хора знаят, че публичните институции не работят в техен интерес. Ниски ни били данъците... защо хората бягат там, където са по-високи данъците? Защото там институциите работят", казва Кънев.

Лидерът на ДСБ Кънев коментира думите на премиера от вчера, че той е искал да се промени конституцията, но се оказало, че Радан Канев иска да си прави нов проект и да става президент.

Чудеса направих, за да пазя добрия тон в политиката в България, и като участвах в управлението, и сега в опозиция. Искрено съм възмутен от това, което Бойко Борисов е казал, 

РАЗКРИТИЕТО НА ПАНОВ ВБЕСИ БОРИСОВ: ОТКЪДЕ НАКЪДЕ ВИЕ ЩЕ МИ ДАВАТЕ АКЪЛ?

"Една година отказах всички постове - от министър на правосъдието до премиер, само и само ГЕРБ да е на власт. Цялата година стисках език, мълчах за какви ли не безобразия. Какви ли не групости съм им гласувал, особено на министъра Горанов", казва Кънев, който припомни и някои от решенията, приети съвместно с гласовете на ГЕРБ и ДПС.

"Съюзът ГЕРБ-ДПС беше НСО - да има преторианска гвардия на властта, която да слага и да отнема охраната на политици. Съюзът беше БНТ, беше Мая Манолова."

България с решенията на ГЕРБ и Борисов от 9-и декември се върна в дъното на политическата криза от 2013 г., смята той.

"За тази година маските обаче паднаха. Видя се пределно ясно ГЕРБ с кого иска да управлява. Без значение с Местан или с друг. Сега с фактическия шеф на ДПС Пеевски е по-лесно, защото там нещата са бизнес, може само за магистрала "Хемус" да си говорим", смята Кънев.

Според Кънев премиерът Борисов е "отворил врата, която не може да затвори":

"Сега Първанов го рекетира, Цацаров го рекетира, Пеевски го рекетира. Цацаров и ДПС са заклещили вътрешния министър. Цацаров - за разследванията срещу военния министър, здравния министър, гаврите с Цветанов. Колко пъти сте видели Цацаров да говори, без да спомене "дъщерята на Бъчварова", "зетя на Бъчварова"?"

Относно развитието на отношенията Пеевски-Борисов, Кънев посъветва: "Следете му медиите".

Кънев отново се върна на съдебната реформа и нейното значение в политическата обстановка:

"С отказа от това да направи качествената съдебна реформа, с подчиняването на решенията си в голяма степен на мафиотския натиск, България става много уязвима. След отказа да се гласува пълния вариянт на съдебната реформа настъпиха процесите в ДПС, които разкриха истината, че през една от най-дълго управлявалата партия, която не е била на власт, вътре в тази партия се води геополитическа война на две чужди импери на наша територия. Това за българския гражданин и всеки, който знае какво се случва по света, това е огромен кошмар. Най-голямата опасност за България е това - да си разиграват коня Русия и Турция на наша територия."

"Най-голямата болка на дясното през последните 10-15 години и знам, че хората отвратително ги боли от този приятелски огън, който се организира на национално ниво от десните. Няма да съм участник в тази престрелка, няма да коментирам чужди изявления. Въпросът е политически, какво правим с България, а не какво става в Реформаторския блок или с Радан Кънев", коментира той ситуацията в организацията.

За това дали ще се кандидатира за президент Кънев каза:

"Ако имах отговор, щеше да се чуе. Такива решения изискват сериозен политически процес и дълги преговори. Ако го направя ще го направя не за 7-8%, а в името на победата."