Заподозрян терорист самоубиец от "Даеш" ("Ислямска държава") уби 10 туристи в центъра на най-големия граад в Турция във вторник, като изпрати стряскащо съобщение до страната, която граничи със самообявилия се халифат на джихадистите.

ЕТО ГО КАМИКАДЗЕТО

ТУРЦИЯ ХВАНА ЗАПОДОЗРЯН

ТЕРОРИСТ ОТ "ДАЕШ" ВЗРИВИ 10 ЧУЖДИ ТУРИСТИ

АТЕНТАТЪТ В СНИМКИ

Взривът стана в историческия район Султанахмет, където се намират Синята джамия, съборът "Света София" и други популярни места за над 10 милиона туристи, които посещават Истанбул всяка година. Мнозинството туристи в групата бяха германци. Не се събраха на т. нар. Хиподрум, където в древността са се провеждали надбягванията с колесници, около 10,20 часа сутринта местно време, когато 28-годишен мъж взриви устройство, което носеше в себе си.

Очевидци говореха за "огнено кълбо", изстреляно от центъра на групата, когато части от тялото бяха разхвърляни по площад и тътенът от мощния взрив отекна из целия град. Лейла Акчам - туркиня, която минаваше покрай Хиподрума малко преди взрива, съобщи пред турските медии, че е чула взрива и се е обърнала.

МЕРКЕЛ: ЦЕЛ НА ТЕРОРИСТИТЕ Е СВОБОДНИЯТ НИ ЖИВОТ

ТУРСКОТО РАЗУЗНАВАНЕ ПРЕДУПРЕДИЛО ЗА АТЕНТАТ СРЕЩУ ТУРИСТИ

"Навсякъде имаше дим", каза тя. "Спасиха ме три минути, само три минути."

Медиите съобщиха, че някои крайници са се приземили пред входа на музея от другата страна на площада, властите затвориха вратите и изведоха посетителите на зданието през задния вход. Полицията отцепи площада, когато дойдоха коли на "Бърза помощ", за да откарат ранените и умиращите. Експертите търсиха възможно второ взривно устройство. Но не го намериха.

Няколко часа по-късно след взрива в Анкара турският президент Реджеп Тайип Ердоган и премиерът Ахмет Давутоглу убедено обвиниха "Даеш". Ердоган каза, че терористът самоубиец е бил сирийски гражданин, а Давутоглу заяви, че убиецът бил "чуждестранен член на "Даеш".

Според наблюдателите фактът, че Анкаара толкова бързо установи саамоличността на човека, може би е признак, че заподозреният самоубиец е бил известен на органите на реда и вероятно е бил следен от полицията или спецслужбите.

"Някой допусна сериозен провал", написа в туитър Абдуллах Бозкурт - журналист, критикуващ правителството.

Правителството отрича самоубиецът да е бил в списъка на хората, над които има наблюдение, и заявява, че заподозреният едва наскоро пристигнал в Турция от Сирия. В някои репортажи се казва, че терористът самоубиец е бил гражданин на Саудитска Арабия, а не на Сирия.

ВЪНШНО МИНИСТЕРСТВО КЪМ БЪЛГАРИТЕ: ВНИМАВАЙТЕ В ТУРЦИЯ

Взривът във вторник последва поредицата атака на терористи самоубийци от "Даеш" в Анкара и край сирийската граница миналата година, които убиха повече от 130 души. И това е първата атака, която бе насочена непосредствено срещу чужди граждани и туристическата индустрия, която носи милиарди долари всяка година. В миналогодишните нападения загинаха турски граждани - леви и кюрдски активисти, които джихадистите смятаха за отстъпници.

Някои са обезпокоени, че терористичният акт на самоубиеца от вторник може да бъде отправна точка на ново настъпление на "Даеш".

"През 2016 г. "Даеш" се прицели в Турция и има намерение да провъзгласи провинция Турция през февруари или март", написа журналистът Мете Сохтаоглу в туитър.

Критиците казват, че Анкара прекалено дълго време не е вземала на сериозно "Даеш", и някои опозиционни политици дори обвиниха правителството в доставка на оръжие за екстремистки групировки. Анкара казва, че това не е истина. Но западните дипломати, например бившият посланик на САЩ в Турция Франсис Ричардоне, твърдят, че в първата фаза на сирийския конфликт турските власти са били убедени, че ще могат да работят с групировки като Фронта "Ан Нусра" - клона на "Ал Кайда" в Сирия.

Във вторник Давутоглу заяви, че Турция е искала да отблъсне "Даеш" от сирийската граница. Джихадистите използват турската територия като коридор, за да докарват нови бойци и въоръжение в Сирия. Имаше и съобщения, че бойците ислямисти са идвали в Турция на лечение, преди да идат обратно в Сирия.

Но на "Даеш" им стана напоследък по-трудно да държат отворени каналите за снабдяване, тъй като усилено ги обстрелва коалицията, а кюрдските бойци с въздушната подкрепа н САЩ ги отблъснаха от някои КПП. Турските военни започнаха да строят стени и огради покрай някои сектори от своята дълга 560 мили (900 километра - б.р.) граница със Сирия. Администрацията на Обама твърди, че сътрудничи с Турция, за да оправи и последните останали слаби места. Държавният секретар Джон Кери отбеляза, че през ноември миналата година 75 на сто от границата са били контролирани от "Даеш".

Чрез атаката във вторник "Даеш" вероятно се опитва да каже, че няма да бъде победена с тези усилия. Малко преди Нова година полицията в Анкара задържа двама мъже, които бяха обвинени в планиране на двоен самоубийствен атентат в турската столица в навечерието на Нова година. В новините тогава се твърдеше, че при обиските в жилищата на мъжете са намерени електронни писма и други доказателства, че "Даеш" е планирала атентати в Европа. Други отчети гласят, че "Даещ" е изпратила няколко групи терористи самоубийци в Турция. След кръвопролитието на Хиподрума във вторник ще започне хайка срещу тези спящи клетки. Но няма гаранции, че турската полиция ще намери потенциалните убийци, преди те да нанесат нов удар.

----

* Авторът е германски журналист, кореспондент на Дойче веле в Истанбул. Препечатваме коментара му от американския сайт "Дейли бийст".