Аз смятам, че трябва да бъдем по-спокойни да бъдем по-издръжливи. Да ръководиш МВР е най-тежкият ресор.

Това каза Цветан Цветанов  в студиото на бТВ на въпрос подкрепя ли днешната изключително остра реакция на Румяна Бъчварова срещу декларацията на КРИБ, които поискаха оставката й.

Цветанов има свой прочит и на скорошното изявление на Бойко Борисов ("да не ми дава акъл от Тайланд" - по адрес на Кирил Домусчиев, б.р.). Той акцентира, че премиерът е дал "много ясен знак към полицаите и към ръководството на МВР, и към хората" да се работи много повече в министерството.

Смятам, че реакциите не са добър спътник в работата, косвено упрекна сегашната вътрешна министърка бившият МВР-шеф.

Цветанов не споделя и мнението на Бъчварова, че атаките срещу министерството са риск за националната сигурност:

Не смятам, че трябва да излизаме с такива заключения – за това дали е заплаха за националната сигурност всяка критика към МВР.

Той повтори няколко пъти, че подобни ситуации трябва да се преодоляват с много работа и даде пример със себе си - как като съвсем нов министър още при първото отвличане за неговия мандат на групата "Наглите", го попитали ще си подаде ли оставката.

Единственото, което направих, е да се вслушам много внимателно, но не да реагирам емоционално. Да мобилизирам целия ресурс, разясни Цветанов и напомни, че тази група в момента излежава тежки ефективни присъди.

Цветанов напомни, че го е репресирал и Станишев със сигналите за кечърите срещу него, но защити прокуратурата, която е  образувала поредицата от дела, защото била длъжна да образува при всеки анонимен сигнал.

Когато си решил да поемеш този кръст, неминуемо ще получиш удари, заключи вторият човек в ГЕРБ.

Цветанов отрече също така службите да са под контрола на ДПС и каза, че не вижда никаква драма в свалянето на охраната на Лютви Местан вечерта, след като е отказал да си подаде оставката.

Той каза, че  в момента част от ДСБ, които са част от РБ, възприемат стила на поведение, връщайки се години назад.