Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Столичната община вече може да демонтира паметника пред НДК. Дебатът за съдбата на творбата „1300 години България” приключи след решение на Върховния административен съд, който отхвърли жалбите на автора на Валентин Старчев, граждани и общински съветници от БСП срещу намерението на Общината да премахне монумента.

От полуразрушения паметник ще бъдат оставени само скулптурите – те вероятно ще бъдат експонирани в Музея за социалистическо изкуство. А на мястото на „1300 г. България“ пред НДК ще бъде възстановен Мемориалът на загиналите от Първи и Шести софийски пехотен полк.

Според съда авторът има право да иска запазване целостта на произведението, но в случая не може да се твърди, че проф. Старчев държи правата върху целия паметник, отбелязва "24 часа". Собствеността над произведението принадлежи на Столична община.

„Още не сме получили решението на съда”, коментира зам.-кметът по култура д-р Тодор Чобанов.

Засега не е решено кога ще бъде демонтиран паметникът, наричан от софиянци с редица нелюбезни имена.

"Площад Славейков"

Ключови думи

Коментари

м

"Дебатът приключи". Нищо не е приключило. Сега ще обявят обществена поръчка за демонтаж на конструкциите. Евентуално. Такава поръчка, заедно с обжалванията по нея, ще отнеме 2 - 3 години, поне. А 3 години са много време, всичко става.

Добра новина. Сега следва МОЧА.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.