Бившият министър вицепремиер в правителството на Симеон Сакскобургготски Николай Василев посъветва инвеститорите да не се отказват да инвестират в китайски акции и през тази година, но да бъдат внимателни когато играят с тях.

В момента Василев управлява инвестиционната компания "Експат Капитал".

"Много от нашите инвеститори си спомнят, че през юли 2014 г. публикувахме доклад , посветен на китайския пазар на акции. В него споделихме, че китайският пазар не се беше вдигнал за цели 5 години, а за същия период пазарите в САЩ и Западна Европа почти се удвоиха. Най-важните финансови показатели на акциите в Китай изглеждаха забележително ниски спрямо своите собствени исторически нива и спрямо други пазари", обясни финансистът.

Според него условията за инвестиции в книжа тогава са били подходящи с оглед на факта, че за споменатия 5-годишен период "европейската икономика почти не е "мръднала", докато китайската нараснала с почти 50%".

"Ние инвестирахме значителни суми чрез фонд, търгуван в Ню Йорк и котиран в долари. Както и чрез германски фонд, котиран също в долари. Последва силен ръст на пазара, от който ние се възползвахме успешно. След това през пролетта на 2015 г. по наша преценка се заформи "балон" на пазара и ние продадохме китайските инструменти през март-май. Измерено в евро или в лева, инвеститорите спечелиха между 30% и 50% от тази инвестиция", обяснява бившият вицепремиер.

Според него спекулантите разпродават Китай заради спада на местната валута - юан.

"Ние не смятаме, че с китайската валута има проблем. Дори юанът да спадне още спрямо долара, какво от това? По-слаб юан при равни други условия означава повече китайски износ и по-висок растеж", подчертава шефът на "Експат".

Според него световните медии вече половин година гърмят, че китайският растеж е най-нисък от десетилетия насам, което засилва песимизма на инвеститорите и води до спад на акциите.

"Да, от 1978 г. насам Китай е постигнал може би най-впечатляващия икономически бум в човешката история. От една доста изостанала и бедна държава Китай се превърна във втората по големина световна икономика след САЩ. Всеки, който е бил там, знае за какви промени става дума. Сега при новата ситуация вече няма да говорим за 8-10% ръст на БВП, а "само" за 6-7%, може би в по-дългосрочен план за 5%. Трябва обаче да сравняваме тези нива със ситуацията в много други значими държави, където растежът е или силно отрицателен (Русия, Бразилия), или слаб (Турция и цяла Европа). Китай от известно време е в планиран процес на преориентация на икономиката си, в който износно-ориентираният растеж се заменя с растеж, базиран върху вътрешно потребление. Тази далновидна политика защитава Китай по-добре и го прави по-малко зависим от международни шокове и кризи в икономиките на САЩ, Япония и Европейския съюз. Китай е в позиция да извърши такъв преход, защото може да разчита на десетки милиони нови потребители, които всяка година се преселват от неразвитите райони на страната към урбанизираните райони и стават икономически активни, след като си намерят работа или стартират собствен бизнес. Този процес води до естествено забавяне на растежа в краткосрочен план, но за сметка на по-устойчив висок растеж в дългосорочен план. Спекулантите обаче живеят в днешния ден и с днешните медийни заглавия, така че за тях „рекордното забавяне“ от 7.1% на 6.9% годишно често е достатъчен аргумент за продажба", обясни Василев.

Затова според анализа му критиките срещу китайската икономика са пресилени и често мотивирана от политически съображения.

"Спадът на юана спрямо долара не е значителен. Спрямо всички други основни валути юанът всъщност е поскъпнал. Считаме, че каквото и да се случва в Китай през последната половин година, това не обуславя регистрирания спад от -38% на пазара на акции. Подходящо е инвеститорите да се възползват от сегашната ситуация, но, тъй като пазарите очевидно са нервни и волатилни през последната половин година, инвестицията в Китай би следвало да бъде не повече от 5%-10% от инвестиционния портфейл", съветва Василев.

Според него играчите на фондовия пазар трябва да са подготвени за възможни продължаващи резки движения на китайския пазар нагоре-надолу.

"Ако последва нов спад, възнамеряваме да увеличим допълнително инвестициите си в Китай. Очакването ни е за 20-30% печалба през 2016 г.", категоричен е бившият вицепремиер.