Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Жителите на Розово успяха да прогонят от селото си три сирийски семейства с малки деца, защото не искаха да живеят заедно с тях. Това породи вълна от възмущение в социалните мрежи и никаква реакция от страна на държавните институции. Колко страшно е това явление и докъде можем да стигнем като общество, ако не се противопоставим навреме? По тези въпроси потърсихме професора по културна антропология от Софияския университет Ивайло Дичев.

Проф. Дичев, различни думи чухме за случая в Розово – срам, дискриминация, фашизъм дори. Вие как го определяте?

Това е един провинциален селски фашизъм – много различен от този, който познаваме от Втората световна война, където става дума за големи градове. Тук става дума за една малка немодернизирана общност, която просто не иска да пуска чужди при себе си и която е свикнала да мисли, че нещата наоколо са нейни. Това е остатък от едни предкапиталистически форми на света, когато хората смятат, че улицата е тяхна и поставят бутилка с вода, за да си пазят място за колата. Или когато плесват едно въже през улицата, за да си простират гащите.

Тези хора приемат селото и държавата, където живеят, за тяхно място и вярват, че трябва да бъдат питани за всичко. Днес трябва да ги питаме дали да се засели едно семейство с напълно легални документи, утре ще искат да ги питаме дали да пускаме музика. Това е провинциална фашистка реакция на капсулиране и немодернизираност.

Тези хора казват пред камерите, че ги е страх и изглеждат искрени в това?

И мен ме е страх на улицата. Има разни хора, които не бих искал да са тук. Ако мога да ги махна, ще ги махна. В нашия блок има една жена, която психически не е добре и от време навреме вика – не ми е много приятно това. Ако беше времето на ранния Хитлер, може би щяха да дойдат да я приберат и да я махнат, за да не ни пречи.

Съжителството е трудно нещо и в колкото по-голям град живееш, все по-трудно става. Затова е цивилизацията, за да ни научи да живеем заедно. Тези хора, които видях по телевизора, те са също страшно неприятни. Аз не бих искал да живея до тях. Но ако ми се наложи, ще трябва някакси да се разбирам с тях. Ако си купя вила в това село, ще трябва да се разбирам с тях, понякога да си говоря с тях, да им нося ракия по празниците.

Съжителството е цивилизация. В момента българските медии се занимават с това да децивилизоват България. Доколкото сме стигнали някъде, сега се връщаме обратно. Нажежават се някакви примитивни страхове, ужаси и омрази. Цивилизацията не е естествено нещо, естественото е да се хванем за гушите, всеки да брани своя терен и да се опитва да се наложи над другите.

Медиите показват вече няколко подобни случая. Става дума за вълна или за отделни инциденти?

Разбира се, че има вълна. Парадоксално, тя започна някъде от времето, когато подписахме договора за присъединяване към Европейския съюз. Тогава се роди и „Атака“. Тогава обществото беше в успокоено и икономически добро състояние. Започнаха обаче медии, политици и псевдоинтелектуалци да нажежават ситуацията. Някакви обиди се появиха, някакви исторически глупости. Сега около бежанците се появиха някакви неща – че те са човекоядци, терористи, всички възможни неща, за да може да се вдигне тиража на някой вестник и да се гласува за някоя партия.

Получи се и ефектът на новата медийна ситуация, в която имаме умножаване на страховете и на ужасите по броя на потребителите на мрежата. Всеки може да пусне всякаква глупост и да повярва на всякаква идиотщина. Част от това са ужасите, които вървят около чужденците.

Има ли нещо липсващо в тази ситуация – висок глас, позиция на някой от властта, нещо липсва ли?

Липсва, разбира се. В последните десет години говорихме какво трябва да се прави с фашизоидните гласове. Трябва да разграничим хората от селото с техния битов фашизъм от различните търговци на страхове и патриотарски лозунги. Дали трябва да се санкционират подобни приказки или просто да се оставят да се изхабят. Дълго време много хора казваха съвсем либерално – а бе, остави ги да си поговорят малко, ще умрат. Но виждаме, че едното минава и идва друго още по-силно, после трето – още по-силно.

Демокрацията обаче не възниква стихийно по места. Като махнеш държавния център, като махнеш интелигенцията, като махнеш закона, всяка общност започва да се отдава на предмодерност и на децивилизоващи страсти. Липсва налагане на закона. Толерантността не възниква спонтанно – тя е прието законодателство, което след това се налага по места. Тези хора смятат, че пространството, в което живеят, е тяхно. То не е тяхно. Те си представят, че имат права над това пространство, което трябва да се регулира от националното законодателство.

Пак стигаме до въпроса Кой? Кой трябва да направи крачка напред и да каже, че така повече не може? Премиер, президент...

Първо сте вие журналистите и вие го казвате на висок глас. Но този, който трябва да действа, е правителството. Това е Министерството на вътрешните работи, Министерството на правосъдието – тук става дума за закон. Тук говорим за правова държава – едни хора имат права. Наемат една къща, започват да живеят в нея и толкова. Никой няма право да иска те да се махнат. Утре могат да дойдат съседите и да поискат да махнат мен или вас, да ни изселят. Правото не е демокрация, то се налага централно и не е въпрос на настроения, желания и страхове. Няма кой друг освен държавата да наложи правото – силно и решително.

Докъде може да стигне това? Да го чакаме да отшуми ли?

Чакахме, чакахме да отшуми, а то все повече зашумява. Тук трябва много решителна съпротива. Не съм юрист, за да кажа как точно, но приказките в това село биха могли да предизвикат съдебно преследване срещу някой от тези хора. Някой от тях може да бъде обвинен и осъден за разпалване на вражда. Понякога и журналистите в някои добре известни медии, и те раздухват подобни неща. Но когато няколко души отидат в затвора за раздухване на расова омраза, вероятно нещата ще се променят. Нашите фашисти са много по-боязливи от сръбските или руските и един-два решителни удара биха подействали добре.

Ключови думи

Коментари

Index

Знаете ли какво още би подействало добре на селския фашизъм? Като настаняват бежанци в някоя община да дават пари на общината. Като някъде има повече бежанци, агенцията за бежанците да ходи да обясни на хората какви са тия хора и що са, па и да им каже, че като стане зулум има кой да им помогне. Да се ликвидира циганската престъпност, че зарад нея се озлобиха селяните. Да се подведат под отговорност журналята и пишман-националистите, които си правят рейтинга на гърба на глупости за бежанците. И тн и тн...

Вяра

Това с мълчанието на институциите е много страшно. Държавата кляка пред самоуправството и беззаконието - за пореден път

стелт

"Нашите фашисти са много по-боязливи от сръбските или руските и един-два решителни удара биха подействали добре." Нашите фашисти са функция на руския фашизъм и са побратими на сръбския. Така че, ударите трябва да бъдат нанасяни в зародиша! Което е работа на МВР. А дали МВР си върши работата трябва да говорят и пишат ежедневно медиите. Ала не вярвам, че това скоро ще стане. В главите на повечето работещи в МВР, както и в медиите, бушува същия този селски фашизъм.

StoyanA

Институциите спят? А стига бе?! Верно?! Аз за 25 години се нагледах на бръснати глави, тениски със свастики и IYI и какви ли не други "патриотични" елементи във визията на не един или двама младежи, повечето от които ако не злоупотребяват с хероин компенсират с алкохол. Колко души бяха убити или пребити жестоко защото "приличали на педали" или са избрали грешната тениска, прическа, музика или просто са били без шапка/със шапка? Няма да коментирам изключителната наглост, с която тези престъпления се вършат и после гордо се споделят видеа и снимки из фб. Мога да изброя повече приятели и познати, които са пострадали от фашистката измет отколкото този човек познава, а ако разкажа дори само най-цветущите си сблъсъци с кафявата чума ще излезе материал в пъти по-дълъг от тази статия... Между другото за всяко от нещата, които споменах се носи наказателна отговорност...

Георги Бяндов

Да, ама журналистите ни масово подкрепяха насилията на украинските, че и на нашите майдамуни. Научихме се, че с повече викане можем да правим всичко, защото на кукловодите им е много изгодно да се създава впечатление, че тук цари властта на тълпата.Гадно е да се вика срещу сирийци, цигани, хомосексуални, само, защото са такива - да. Но от колко време именно от "демократичните" медии и от техните тролчета се лее расистка помия срещу Русия, омраза срещу "комунистите" /каквото и да значи това, защото някои от тях са си едри капиталисти/. Омразите ни са много. А омразата иде отвсякъде...така е по-лесно да се манипулира.и няма скоро да изчезне, вярвайте. Уви.

стелт

Г-н Бяндов, 1. бихте ли посочили в коя точно медия и по какъв начин точно тази въпросна медия е подкрепяла насилия на украинци и на "маймудани" над руснаци? При възможностите на Интернет това няма да Ви затрудни - просто давате линк; 2. къде срещнахте "расистка помия" срещу руснаци в която и да е българска медия? Възможно е да има антируски писаници в коментари под статия. Само че, в подобни коментари се шири и обратното - обиди на расистка основа срещу украинци. Най-често ги срещам из руските медии. И веднага след това - в българските. Мога да Ви залея с тонове примери.

валенсия

Абе хора спрете се и се замислете колко омраза има в нашата държава?Колко българи има по света и ако постъпват с нас така както ние постъпваме как бихме сепочувствали.Стига примитивизам!

Две неща са безкрайни - вселената и простотията ! За първото няма доказателство... :) "Политици" и журналисти трябва, да влизат в затвора ! С кокошкари и без това е пълно !

стелт

Съгласен! Има достатъчно "политици" от Атака, които попадат под Наказателния кодекс за възбуждане на омраза. И достатъчно техни полуграмотни жертви от Розово. Има и достатъчно журналисти - като например помията от Алфа.

българин

ПОмияр професор кой ти даде диплома бе червен боклук с партийна диплома от БКП .

стелт

Проверете как гласуват жителите на Розово. Ще се изненадате, май. Или за червено или за кафяво (Атака и НФСБ)

майка

Ужасяваща е пасивността на българската църква. Аз не съм религиозна, но уважавам по принцип църквата като институция, която би трябвало да налага определени (минимални?) морални норми. Именно сред хора, които не са много образовани, много осведомени, много четящи. Потресаващо бе в сутрешния блок на bTV да чуя свещеник, който ограничи моралните щети до казуса "изгонили са деца". Същият свещеник изля мътна визия за американците, които бунили Сирия (това е руската версия за събитията там, с което всъщност внуши, че когато няма деца може да ги гоним. Никой не каза, че терористите се раждат от отхвърлянето. Никой не казва, че гонейки бежанците, самите ние създаваме предпоставки сред тях да покълнат терористи.

Любо Узунов

Тоя па отива в друга крайност. Естествено е, че жителите на едно село смятат, че всичко е тяхно. . . Защото наистина всичко е тяхно - не е на партията и държавата. . . за да приемат чуждите хора, някой - например кмета трябва да ги въведе тия чужди хора, да ги покаже в читалището, да разкаже от къде идват и от какво бягат. . . това е.

стелт

Да вземем хипотетичен пример - Вие си купувате къща в някакво село. И какво искате да кажете - че кметът трябва да събере в читалището селяните и да Ви представи???

А къде беше този професор, когато миналата година т.н. протестираще лееха омраза с/у комунисти и всички производни, говореха с пяна на уста за поставяне на стената, че ще се лее комунистическа кръв, и др. подобни, за които също можеше да се образуват съдебни дела. Къде беше МВР и този професор ?

стелт

Страховете в главата Ви надхвърлят реалността.

стелт

какво ни стана? Само преди около 130 години нашите прадеди са записали в конституцията: "Всекой робъ отъ какъвто полъ, вера и народность да бъде, свободенъ става, щомъ стъпи на Българска территория."

...............

А не чухте ли за изнасиленото от сириец момиче?На нея кой ще помогне?

ЗАЩО?!?!?!

Защо давате трибуна на такива олигофрени?

1984

Ей, Дичев! Престъпумисъл, а? Искаш да си шеф на Министерството на Мисълта ли?

Градски Фашист

А знаеш ли кво би подействало добре на самозабравили се долни чифутски нищожества като тебе Бедров?! 10-15 заклани и разпарчетосани еврейски подлоги като теб и останалите в дън земя ще се покриете, педерасти дегенерирали!!!

Samo super tapak i mirizliv carvul moje da nareche balgarite ,che sa netolerantni i fashisti.KOI,AKO NE BALGARITE TARPI MANGALI I TALIBANI DA PORUGAVAT GROBISHTATA MU,DA MU KASAT ZNAMETO DA SE RAZVYAVAT TALIBANSKI ZNAMENA,MIRIZLIV TALIBAN OT TRIBUNATA NA PARLAMENTA DA HVALI TERORIRISTI I UBIICI NA BALGARSKI MAIKI S DECATA IM ,NE MI SE PRODALJAVA ,CHE SE VBESYAVAM?I PAK PITAM ,KOI DRUG NAROD PO SVETA BI TARPYAL TOVA?GNUS ME E DA GLEDAM,KAK DOLNI PRODAJNICI PLUVAT TEZI HORA ZARADI TAKIVA IZMEKYARI SME BILI 500g.POD ROBSTVO,TAKIVA SA PREDALI LEVSKI,BOTEV I DRUGI GEROI.

Samo super tapak i mirizliv carvul moje da nareche balgarite ,che sa netolerantni i fashisti.KOI,AKO NE BALGARITE TARPI MANGALI I TALIBANI DA PORUGAVAT GROBISHTATA MU,DA MU KASAT ZNAMETO DA SE RAZVYAVAT TALIBANSKI ZNAMENA,MIRIZLIV TALIBAN OT TRIBUNATA NA PARLAMENTA DA HVALI TERORIRISTI I UBIICI NA BALGARSKI MAIKI S DECATA IM ,NE MI SE PRODALJAVA ,CHE SE VBESYAVAM?I PAK PITAM ,KOI DRUG NAROD PO SVETA BI TARPYAL TOVA?GNUS ME E DA GLEDAM,KAK DOLNI PRODAJNICI PLUVAT TEZI HORA ZARADI TAKIVA IZMEKYARI SME BILI 500g.POD ROBSTVO,TAKIVA SA PREDALI LEVSKI,BOTEV I DRUGI GEROI.

архимандрит Харитон!

Бедров,име означаващо анатомичен орган!Нормално е да няма нищо общо с главата и разсъдъка!Българофоб и човекомразец!Подлога на капиталите от ЕС за затриване на българската нация!За този кретен толкова! Що се касае за измисления професор,искам да го запитам само кой му е дал титлата или е професор като колегата си Кучков,пардон Вучков!Оня е също тъп ама поне е честен патриот! Абе неразумни изроде!Как така ще наречеш фашисти9 хората застъпили се за незаконно влезлите "бежанци"!?На ясно ли си какво означава бежанец бе кретен!?Какво ми говориш за докапиталистически разбирания!?Ти какво си защитил в тази държава, че си позволяваш да даваш определения!? Такива като теб са само за разстрел и никакво опело!Там в трапа като ония изроди от Сирия - джихадистите!

Далай Лама

Дичев и Бедров - хващайте се под ръчичка манафи с манафи такива, и отивайте да ви онождат тарамбуките около Пиротска, дееба ваш`та мама безродна!!!!!!!!

"Тези хора приемат селото и държавата, където живеят, за тяхно място и вярват, че трябва да бъдат питани за всичко. Днес трябва да ги питаме дали да се засели едно семейство с напълно легални документи, утре ще искат да ги питаме дали да пускаме музика." Да,професоре,щом трябва-ще ги питате.Това е тяхното село,тяхната държава.Приемете ги във вашата къща и тогава да видим как ще реагира вашето семейство!

Neplaten patriot.

"Жителите на Розово успяха да прогонят от селото си три сирийски семейства с малки деца, защото не искаха да живеят заедно с тях. Това породи вълна от възмущение в социалните мрежи и никаква реакция от страна на държавните институции." To biva da gledash na sveta prez rozovi ochila ama Bedrov tvoeto na nishto ne prilicha! Kade vidia taz valna na vazmushtenie samo ne mi stava iasno... pod tvoi statii vijdam samo 90% gnevni komentari nasocheni sreshtu tvoiata osoba i platenoto ti mnenie. Zashto tai se poluchava? Zakasniavat parite za abonamenta na support-a ?

ПСИХИЯТЪР

ПО ДОЛУ ВСИЧКО Е КАЗАНО !!- ДИЯГНОЗА !!!

ТОВА ЛИ

Значи тоя олигофренски професир ни налага съжителство с хора в чийто Коран педофилията и кръвосмешението е узаконена норма.Знае ли тоя културен антрополог,че Мохамед е имал за жена 6г.момиченце и го е обладал на 9г?А знае ли тоя същи олигофрен,че Мохамед е имал за жена своя братовчедка?Гнуснико,това ли предлагаш за България?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.