Проект на споразумение между Обединеното кралство и останалите 27 държави от ЕС за бъдещите условия на британското членство в съюза се очаква да има в началото на февруари, каза днес висш представител на холандското председателство на ЕС.

„В началото на февруари ще има предложение, което да бъде прието от Европейския съвет“, каза той.

Държавните и правителствените ръководители трябва да обсъдят предложението на среща на върха в Брюксел на 18 февруари.

Работата по него тече интензивно в двустранни срещи между британското и останалите правителства. Холандското председателство заяви, че не вижда роля за себе си в процеса.

„Твърде много готвачи в кухнята няма да дадат добър резултат“, каза представителят.

В края на миналата година британският премиер Дейвид Камерън представи четири групи искания пред европейските партньори на страната си. Споразумение по тях ще му позволи да насрочи дата за референдум да остане ли страната в ЕС или да го напусне. Той обеща да проведе допитването до края на 2017 година.

Камерън иска гаранции, че Великобритания няма да е обвързана с клауза за „все по-тесен съюз“ в преамбюла на Лисабонския договор както и за това, че една по-интегрирана Еврозона в бъдеще няма да може да решава в ущърб на страните извън нея. Той иска също и намаляване на бюрократичната тежест за бизнеса в Европа, завършване на единния ѝ пазар, подписване на споразумение за свободна търговия със САЩ и мерки за повишаване на конкурентоспособността в ЕС. Най-много съпротива поражда искането му работниците от други държави в съюза да получават достъп до социални придобивки в Обединеното кралство най-рано четири години след пристигането си там. Според Европейската комисия това би нарушило свободата на движение в ЕС и представлява дискриминация спрямо неговите граждани.