Разгромът на международния тероризъм – това е най-важното условие за запазване на системата за международна сигурност, създадена след Втората световна война, заяви президентът на САЩ Барак Обама в годишната си реч пред Конгреса „За състоянието на Съюза“. Това е последното му обръщение към нацията като държавен глава на Щатите.

Като отбеляза, че съвременната система за международна сигурност е под заплаха, Обама подчерта, че запазването й изисква няколко условия. 

"Приоритет номер едно – това е защита на американския народ и унищожаването на терористичните мрежи", отсече той. "Групировките "Ал Кайда" и "Даеш" представляват пряка заплаха за нашите граждани" и трябва да бъдат ликвидирани, подчерта Обама и добави, че именно с това сега са ангажирани американските военни в Ирак, Сирия, Афганистан и други страни. "Нашата външна политика трябва да се фокусира върху заплахата от "Даеш" и "Ал Кайда", но тя не може да спре до там. Защото дори без джихадистите нестабилността ще се запази в продължение на десетилетия в много части на света - Близкия изток, Афганистан и Пакистан, някои части на Централна Америка, Африка и Азия. Някои от тези места могат да станат убежище за нови терористични мрежи, други да станат жертви на междуетнически конфликти или глад, създавайки нова вълна от бежанци", отбеляза Обама в речта си.

Конгресът на САЩ трябва да одобри законопроекта за използването на американските въоръжени сили в чужбина за борба с терористите, посочи Обама. "Ако Конгресът смята сериозно да спечели войната с тероризма и иска да изпрати сигнал до нашите войски навсякъде по света, то най-после трябва да разрешите използването на въоръжени сили против групировката "Даеш", призова Обама Конгреса. Той се опита да успокои тона на дебата за националната сигурност на САЩ, изтъквайки че ислямските радикални терористи не са заплаха за съществуването на държавата. Твърденията, че това е Трета световна война е само от полза за джихадистите, коментира президентът.

Международната общност смята за свой лидер САЩ, а не Русия или Китай, посочи Обама. „Когато става въпрос за важните международни въпроси, хората по света не се стремят да се водят по Пекин или Москва, те гледат нас“, отбеляза той. Украйна и Сирия излизат от орбитата на влиянието на Русия, смята американският президент. „Независимо, че икономиката й запада, Русия налива ресурси в Украйна и Сирия, на които гледа като на намиращи се в нейната орбита“, посочва той.

Обама призова сънародниците си да не се страхуват от бъдещето. Той потвърди, че американците живеят във „време на необикновена промяна“ и че темповете на тази промяна само ще се ускоряват. „Америка и преди е преминавала през големи промени. Винаги е имало хора, които са ни казвали да се опасяваме за бъдещето, че сме в състояние да спрем промяната, обещавайки да възстановят миналата слава, ако поставим под контрол някаква идея или група от хора, заплашващи Америка. И ние винаги сме превъзмогвали тези страхове“, каза Барак Обама. Американският президент изрази разочарованието си от партизанския тон на дебатите във Вашингтон и призна, че не е успял да сближи позициите между разделените републиканци и демократи.

„Враждата и подозренията между партиите станаха още по-дълбоки“, посочи Обама. Той определи твърденията за икономическия упадък на САЩ като „фантазии“. Зарече се да направи най-силната икономика в света независима от това, което определя като „мръсна енергетика“. „Трябва да инвестираме в бъдещето, особено в тези райони, които разчитат на изкопаеми енергоресурси”, каза американският президент Обама и отново подкани Конгреса да вдигне търговското ембарго на САЩ против Куба. „Петдесет години изолиране на Куба не успяха да постигнат демокрация, което ни връща отново в Латинска Америка“, посочи той . „Признайте, че Студената война приключи. Вдигнете ембаргото“, призова американският президент.

Обама обяви, че САЩ трябва да избавят света от рака като намерят лекарство против него. „Заради любовта към онези, които сме изгубили, заради семействата, които все още можем да спасим - нека направим Америка страната, която ще излекува рака веднъж завинаги“, каза Обама, цитиран от БГНЕС.

Повечето политически наблюдатели оцениха обръщението на Обама като най-оптимистичното досега. Претендентът на републиканците за Белия дом Доналд Тръмп нарече речта - "отегчителна".