Сирийски терорист от "Даеш" ("Ислямска държава") се взриви днес в центъра на Истанбул и уби 10 души, предадоха осведомителните агенции.

Поне 9 от жертвите са германски туристи. Това съобщи премиерът Ахмет Давутоглу. Той уведоми за трагедията германската канцлерка Ангела Меркел.

Ранени са 15 души, сред които шестима германци и по един гражданин на Норвегия и Перу.

Няма данни за пострадали българи.

ВЪНШНО МИНИСТЕРСТВО КЪМ БЪЛГАРИТЕ: ВНИМАВАЙТЕ В ТУРЦИЯ

Очевидец успя да заснеме момента на взрива. Снимка Туитър

Името на атентатора е Набил Фадли. Той е 28-годишен сириец, роден в Саудитска Арабия. Влязъл е съвсем неотдавна в Турция от съседна Сирия, съобщи вицепремиерът Нуман Куртулмуш.

Терористът бил идентифициран по останките от тялото му.

 

В началото съобщенията за народността на атентатора бяха противоречиви. Първи турският президент Реджеп Ердоган обяви, че той е сириец. После бе съобщено, че е саудитец.

Атентатът бе извършен на площад "Султнанахмед" в центъра на Истанбул, пред знаменитата Синя джамия. Това е едно от най-популярните места и сред главните туристически забележителности на турския мегаполис.

АТЕНТАТЪТ В СНИМКИ

Набил Фадли се вмъкнал сред група от 33-ма германски туристи и се взривил, твърдят очевидци. Това станало, докато те разглеждали Колоната на Теодосий – древен византийски паметник.

Туристи напускат площад "Султанахмет" след взрива.

 

Туристи се снимат пред джамията "Света София", едно от най-популярните места в Истанбул.

Все още било рано и по тази причина площадът не е бил претъпкан с хора, иначе жертвите биха могли да бъдат много повече, коментира турският в. "Хюриет".

Веднага след атаката районът бе отцепен от полицията. Освен Синята джамия бяха затворени джамията музей "Света София" и покритото водохранилище, известно като Потъналия палат.

Джамията "Султанахмет" е ивестна като Синята джамия.

Всички убити при атентата са чужденци, обяви премиерът Давутоглу. Засега няма информация каква е по народност десетата жертва.

Давутоглу обеща, че турските следователи ще предадат на властите в Германия информацията, с която разполагат.

Анкара разследва връзките на Набил Фадли с други терористи.

 

Екскурзоводка спаси десетки от гибел

 

В национална героиня се превърна турската екскурзоводка Сибел Шатъроглу. Тя предотвратила истинска кървава баня на площад "Султанахмед", твърди в. "Хюриет".

Сибел забелязала терориста и изкрещяла "Бягайте!" на немски език на туристите, на които разказвала за Колоната на Теодосий. Така тя спасила много хора от сигурна смърт.

Обикновено претъпканите от туристи улици в района опустяха.

 

Време за чистачите.

Днешният атентат последва три терористични атаки на "Даеш" в Турция през последните 7 месеца.

На 5 юни 2015 г. групировката уби 4-ма души на митинг на опозиционната Народна демократична партия в югоизточната провинция Диарбекир.

На 20 юли двама терористи се взривиха и убиха 33-ма млади социалисти в културен център в град Суруч край границата със Сирия.

А на 10 октомври двама самоубийци взривиха над 100 души по време на митинг за мир в столицата Анкара.

След днешния атентат властите в Турция засилиха хайките срещу "Даеш". В югоизточната провинция Шамлъурфа бяха арестувани 22-ма предполагаеми членове на групировката. В град Килис са задържани други двама активисти, както и две деца.

Веднага след атентата властите наложиха медийно затъмнение. А тази вечер съд в Истанбул наложи забрана на всички турски медии - печатни, визуални, социални и всички други в интернет - да съобщават за разследването за днешния атентат. Забранява се излъчването и публикуването на всякакви свързани с него новини, интервюта и критики.

Улиците около мястото на взрива опустяха и това хвърли в паника продавачите в магазините за сувенири и на сергиите. Те заявиха, че ако районът остане без туристи, това ще ги разори.