Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Къде ще седне Местан? Къде ще седне Радан? Колко още фирми ще осветли Пеевски? Кога ще са изборите? Какво ще договорят Кунева и Лукарски с Борисов? Какъв вот на недоверие ще предложи БСП? Кой пръв ще внесе предложение за възобновяване на „Южен поток“?

С началото на работата на Народното събрание за тази година въпросите се въртят около изброените въпроси, а тук-там се прокрадват и откровено лобистки идеи, опаковани народополезно. Но отново и отново се връщаме към въпросите-евъргрийн: Каква подкрепа ще бъде договорена за правителството? Как ще се държи ДПС след морфичния резонанс? Кой ще бъде опозиция?

Бодри представители на политическите сили вече обикалят телевизионните студиа. Бодри водещи ги питат: „а какви са вашите приоритети за новия политически сезон“. Речи се пишат. После се произнасят. И всичко това се върши с убеденост и претенция за сериозност все едно ни предстои учредително събрание след продължителна война. Ако не е това, то е фейсбук страницата на Никол Шерцингер.

Нещо липсва, нали?

1 883 411 души обаче остават встрани. Точно толкова български граждани гласуваха с „да“ на референдума, проведен заедно с местните избори на 25 октомври. За това обаче политиците не говорят. Помните въпроса: Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при провеждането на изборите и референдумите?

Почти два милиона българи дадоха своя положителен отговор. Още 704 182 души гласуваха против. Всички те заедно сега очакват гласът им да бъде зачетен. Това е безспорният приоритет на Народното събрание в началото на тази година. Така е справедливо, когато огромен брой граждани са изказали позицията си. Това е и задължително според закона.

Колко са три месеца?

Референдумът де факто бе успешен, защото в него гласуваха повече хора от изискваните от закона, за да бъде изборът им задължителен – над половината от участвалите в предишните парламентарни избори. Това са 1 750 293 души. Това е с цели 133 118 човека по-малко от реално гласувалите с „да“ 1 883 411 българи.

Законът обаче обвързва резултата с избирателната активност и понеже тя бе по-ниска от тази на предишните парламентарни избори, дистанционното електронно гласуване не бе въведено автоматично. Така борбата за въвеждане на електронно гласуване тръгна по другата процедура. Законът за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, т.н. Закон за референдумите, казва:

"Чл. 23. (3) Когато в гласуването са участвали по-малко от участвалите в последните избори за Народно събрание, но повече от 20 на сто от гражданите с избирателни права, и ако с "да" са гласували повече от половината от участвалите в референдума, предложението, предмет на референдума, се внася в Народното събрание и се разглежда по реда на чл. 52".

В друг текст Законът уточнява и срока:

"Чл. 52. (1) Органите, до които е отправена подписката за национална гражданска инициатива, са длъжни да разгледат направените предложения и в тримесечен срок от връчването на подписката да обявят своето решение и мерките за неговото изпълнение на своите интернет страници, в един национален ежедневник и по обществените електронни медии."

Сега въпросът е кога изтича тримесечният срок. Според председателя на комисията по правни въпроси в Народното събрание Данаил Кирилов (ГЕРБ) трите месеца се броят от датата, на която ЦИК е изпратила официалните резултати. Това се случи на 11 ноември, т.е. 11 февруари е крайният срок за произнасяне на парламента.

Според председателя на Народното събрание Цецка Цачева трите месеца се броят от датата на провеждане на референдума, т.е. 25 януари е последният срок. И в първия, и във втория случай депутатите имат броени дни, за да изпълнят законовото си задължение.

Какво предстои:

Екипът на правната комисия вече е започнал работа по подготовка на проект за решение, съобщи пред Клуб Z Данаил Кирилов. Това се е случило след като Цецка Цачева е разпределила на комисията изпратените от ЦИК резултати. Законът не е достатъчно конкретен както за тримесечния срок, така и за последващата процедура.

Първо действие е правната комисия да обсъди и да приеме решение по резултатите от референдума. За първото й заседание в сряда обаче такава точка не е предвидена в дневния ред. Това най-вероятно ще стане на второто, уточни Кирилов. Ако не бъде насрочено извънредно заседание, това означава темата да остане за 20 януари - дни преди крайния срок.

Очаква се депутатите в правната комисия да спорят не само по същество - „за“ или „против“ дистанционното гласуване по електронен път, но и по самата процедура. Едни ще настояват да приемат решение, други ще настояват да приемат становище, трети ще измислят нещо различно. Какъвто и да е резултатът от гласуването в комисията обаче, въпросът отива и в пленарната зала – т.е. при всичките 240 депутати.

Кой как и какво:

По-вероятно е правната комисия да приеме решение, с което одобрява въвеждането на дистанционно гласуване по електронен път. Но дори и мнозинството в комисия да гласува „против“, то мнозинството в пленарната зала отново може да гласува „за“. Засега представителите на ГЕРБ, Реформаторския блок и АБВ продължават да поддържат позицията си в подкрепа на електронното гласуване. Т.е. би трябвало да има достатъчно мнозинство.

По-важно е с какво ще се ангажира комисията, а после и целият парламент, за сроковете и следващите действия на законодателя. Защото законът ги задължава освен решение по принцип, да обявят и „мерките за неговото изпълнение“. Точно тук е заровено кучето, което може както да изпълни със съдържание решението на парламента, така и да го изпразни от всякакъв смисъл.

Инициативният комитет „Гласувай без граници“ призова Народното събрание да си даде срок от 6 месеца за приемане на необходимите промени в законите, за да бъде на практика въведена възможността за дистанционно гласуване по електронен път. Комитетът предлага на правната комисия да бъде даден тримесечен срок за изработване на проектите. Факт обаче е, че политическите сили не говорят за това.

Не знам дали ги е страх толкова за сигурността на електронното гласуване, колкото от самото електронно гласуване“, коментира пред Клуб Z председателят на комитета Мануела Малеева.

Предстоят интересни дни, в които вероятно отново ще има опити за покриване на темата. Ще има опити и за удавяне на публиката в технологични въпроси. Законът обаче е категоричен – решение трябва да има. А дяволът и този път ще бъде в детайлите, защото и най-доброто решение може да бъде облечено в процедурни и правни двусмислици, които на практика да го обезсилят.

Депутатите имат да вършат работа, а ние имаме задължението да ги следим. По 1 883 411 причини.

Ключови думи

Коментари

Законов срок? Закон? Планиране? Къде 'тва? В България ли? В България всичко е от ден до пладне и едно към гьотере. Няма капацитет, разберете го.

denim58

Дано удобно да не се разсеят и да забравят, че срокът изтича...Ще си имат голеееми протести!

...

:) :) :) + + + "Депутатите имат да вършат работа, а ние имаме задължението да ги следим. По 1 883 411 причини."

дебелян пеевский

Мишо Константинов знае как -- така, че Герб да не загуби повече. Неуките грантаджии от улицата, дето му дадохте на Рапона властта, сега ще му я бетонирате ;))))

дебелян пеевский

А който си мисли, че не е неук, да ми покаже на гитхъб собствена имплементация на нещо простичко - примерно DES. Мерсим предварително и молим да не копипастите, щот се хваща лесно ;)

Avatar

Въх... Дебелянчо иска да ни шашне какъв велик програматор е. За "Перла" 05 Вариант напрау! Ама случайно не си попаднал на подходящия човек, та да му се правиш на велик със средношколски упражнения за треторазрядни некадърници. И пак случайно съм на ти с транзакшън сървъра на IBM, посредством който ежедневно се осъществяват трансфери на милиарди по целия свят, без някое гуреливо селянче като теб, въобразило си че е програмист, да може да отмъкне и един цент от тях. Та опитът ти да се изкараш компетентен и да ни убеждаваш, че някой ще краде гласове, за момента ще претърпят неуспех. Впрочем, сървърът се казва CICS и работи на едни от най-мощните машини под операционна система z/OS (OS390), а по света е по-известна като Mainframe. И по една случайност от 12 години работя именно с такива машинки. Та хайде по-леко с евтините изхвърляния от аграрно-селски тип!

мишу Конст.

След прогнозата за времето, мача, Меркел и Х фактор, да кажа че електронно гласуване няма да има. Абсурдно е ГЕРБ-ДПС-БСП да отрежат клона, на който стоят. Демек броенето на бюлетини на УГАСЕНИ СВЕЩИ!

дебелян пеевский

Хоп, кой трол клъвна първи и се опита да отмести темата? Аватарчоооо. Тарчо, аз не искам да се "правя на велик", батковото, а и не съм гладен сисадмин от мноооооооооого отдавна. Просто искам да демонстрираш минимална компетентност. И така, къде ти е гитхъбчето? А, липсва? Qelle surprise и колко жалко ;))))

Avatar

Дебелянчо, тук не е кръжок по компютърна грамотност - обсъждаме темата за електронното гласуване. Идеята е да ни спестиш технологичната част - тя не е наша грижа. Има си специалисти, със сигурност по-кадърни от тебе (то всеки е по-кадърен, като ти гледам капацитета) и да се съсредоточиш върху същността на поставения въпрос.

b.krustev

Въпросът е, че ние вече гласувахме "за" електронното гласуване. Сега важна е именно технологичната част, и тя трябва да бъде достатъчно ясна, че да я разберат и неспециалисти.

дебелян пеевский

"Идеята е да ни спестиш технологичната част - тя не е наша грижа." -- ма точно това казвам и аз бе, тролчо тролчов. "Технологичната част" ще е грижа на гербави функционери, подобни на тия, които носиха чувалите за Чехлюв и които мазаха по протоколите на последните местни избори. А "същността на въпроса", драги, е, че сигурното електронно гласуване е засега технологично невъзможно и затова в нито една от държавите-лидери на информационните технологии, такова гласуване не се прилага широко. Само глупаците кълват на такова, ама у нас, слава на алаха, глупаци с лопата да ги ринеш. Ти, например, си точно толкова глупав - за жълти стотинки тролиш за мафията и сереш върху бъдещето на децата си, но не ти пука.

Avatar

Дебелянчо, евтините опорни точки не ми минават, нали знаеш. Само пълен неграмотник може да повярва, че ако един чувал с бюлетини бъде пренесен от представител на някоя партия, то гласовете от чувала магически ще се прехвърлят и в протокола - като гласове за същата партия, при положение, че протоколът е подписан десет часа преди това! И сега да се възползвам от долнопробната ти манипулация, за да образовам простата нация. Бюлетините се пускат в урни - това всеки го знае. Преди да се озоват в чували, Дебелянчо, те се броят, описват, резултатите се вписват в протокол, който се подписва от ВСИЧКИ ЧЛЕНОВЕ НА КОМИСИЯТА, които са представители на РАЗЛИЧНИ ПАРТИИ! Чувалите с бюлетини са САМО за евентуално повторно преброяване, при оспорване на вота! Та, след тази кратка образователна беседа, дали ще чуваме пак опорната точка с чувалите или ще ни я спестиш?

Преди изборите

ни убеждаваха, че законът ще влезе в сила, чак като се решат проблемите по сигурността на вота?

Бе вие луди ли сте....)Няма да има електронно дистанционно гласуване.Те не пожелаха да въведат машинното,в секциите,въпреки няколко избори,на които бе "пробно" в няколко секции...Защото манипулациите намаляват драстично и стават почти невъзможни...

Евгени

Ха ха, баламосват българите включително и в този сайт за електронното гласуване, колко щяло да бъде по добре, а много от хората гласували със за знаят ли че чрез електронното гласуване ще стават най големите манипулации ? Че даже и резултатите сигурно ще ги зтаят от предния ден.А милиони българи гласуваха да го има АЕЦ Белене, е, и къде и подписката им, тя също е внесена в НС, и сигурно потъва в прах в някое чекмедже......

b.krustev

Никого не баламосваме.... http://clubz.bg/25254-e_glasuvaneto_lesno_se_falshificira_hartiqta_e_po_sigurna http://clubz.bg/25349-distancionno_neelektronno_glasuvane_ili_epistolarna_demokraciq

дебелян пеевский

"Въпросът е, че ние вече гласувахме "за" електронното гласуване. " -- Не е хубаво да се опитвате да подменяте резултатите, ако и с добри намерения. Даже след всичките манипулации и фалшификации на гербаво-коалиционния кабинет, на които се нагледахме през октомври, не сме "гласували 'за'". Гласувано е НС да разгледа предложение и да вземе решение, но какво решение е работа на НС, кворумът не го обвързва с 'да' или 'не'. Иначе, по Вашата логика, щом сме гласували 'за' електрическо гласуване с дистанционното, сме гласували и 'за' Белене.

b.krustev

Аз лично гласувах "против". Но повече от половината гласували бяха "за". Да, не се явиха достатъчно спрямо безумните изисквания на закона, които ГЕРБ не промени по една или друга причина. Но практически повече от половината, които си направиха труда да гласуват, бяха "за". Който си е останал вкъщи, така или иначе се е отказал да има мнение.

дебелян пеевский

"Няма как технологичната част да бъде разбрана от неспециалисти" -- Ако не разбираш поне принципите и рисковете на конкретно технологично решение, от което зависи не само твойто бъдеще, ами и това на децата и внуците, това прави избора ти не избор, а тото, не намираш ли? Умно ли е да играем тото с бъдещето на държавата, при това тото, от което всички по-добри от нас в тоя бранш са се отказали, вместо да заложим на сигурното -- примерно машинно гласуване с хартиена следа?

b.krustev

Или гласуване по пощата, ако толкова искаме да е дистанционно :).

Евгени

Ти наистина ли си мислиш че дори и да се въведе елекронното гласуване нещо зависи от избирателите, и точно от теб ха ха !!!?? Наистина имало много, но много наивни хора.Има една поговорка която гласи следното- Ако всичко зависеше от изборите, те просто щяха да бъдат забранени...Препоръчвам ти да си я повтаряш по колкото пъти искаш на ден !!!

Коментарът е изтрит поради неспазване <a href="/TermsAndConditions">условията за ползване</a>

стига спами бе, говньо, това си го препостил под всички статии.

Виктор

Мисля, че трябва да се откажем от всичко това. Ние сме примитиви. Нали Поничките ще пускат смс-и, какво значение има дали бюлетина или от телефона... Като сме народ изверги нищо друго няма значение. :(

дебелян пеевский

"тук не е кръжок по компютърна грамотност -" -- хаха, аватарка, защо толкова рязко даде заден ход, бе, "разбирачо"? Нали много ги чаткаше нещата, а аз съм само "гуреливо селянче ..., въобразило си че е програмист"? Айде, скрий ми шапката, покажи малко истински девелоперски мускул на гуреливото селянче. Кобол, PL/I, кво ще да е, дай да видим майсторлък от аватарчо, че засега сме видели само глупаво тролене.

Avatar

Дебелянчо, не бях ли достатъчно ясен? Технологичните упражнения - в ИТ форумите. И не съм казал, че съм програматор - програматори под път и над път. Дедо ти работи на много по-високи, недостъпни за гуреливи селянчета като тебе нива.

socialen

Понеже Народът, прозрял фасадната демокрация, престана на гласува, сега се опитват да излъжат сънародниците ни в чужбина да ги легитимират.

socialen

Борисов и Цветанов, символите на фасадната демокрация и на деградиралата демокрация, ще изнудват хората, за да им вземат паролите, за да могат да имат повече от сегашните 80 депутати (от общо 240 депутати).

socialen

Коментарът е изтрит поради неспазване <a href="/TermsAndConditions">условията за ползване</a>

darkstar

Дяволът се крие в детайлите ... Няма как да се доверим на електронно гласуване - винаги ще има съмнение в манипулация. Няма полза от избори, ако едната страна не ги признае. Електронното гласуване ще отвори кутията на Пандора !

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.