БРЮКСЕЛ

В края на тази година Украйна ще се окаже с по-разнообразни доставчици на газ от България. Днес тя подписва меморандум за разбирателство да получава до 8 млрд. куб. м газ от Словакия годишно. С тях и с други алтернативни източници Украйна ще осигурява около 20 на сто от потреблението си на газ от неруски доставки.

България получава 14,3 на сто от своето газово потребление от такива източници според превантивния план за действие при газови кризи на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

България е държава-членка на Европейския съюз от 7 години и 4 месеца. Украйна още не е сключила докрай споразумението си за асоцииране с ЕС, което би могло да бъде стъпало към евентуално членство в дългосрочен план и при много условия.

България има план и европейско финансиране да построи двупосочни газови връзки с Гърция и Румъния от 2009 г. Тях обаче още ги няма. 
Украйна няма нищо от това, което е на разположение на България, но вече има двупосочни газови връзки с Полша, Словакия и Унгария. 
Тя няма и географската възможност да се свърже с Трансадриатическия газопровод, по който скоро ще тече газ от азерското находище „Шах Дениз-2“ през Турция и Гърция към Италия.

България има не само географската, но и техническата и финансовата възможност да построи такава връзка, но не я строи.

Украйна граничи с Русия и дълго време е била съветска република. Тя има големи и размирни руски малцинства, които днес искат да отцепят части от нея, защото украинците свалиха от власт президента - протеже на Москва. Руски танкови дивизии са на учение на 1 километър от украинската граница.

България не граничи с Русия. Тя е член на НАТО и страна домакин на американски военни бази. Тя има (поне на книга) българско правителство, демократично избрано от българския народ. Русия не анексира и не претендира за части от България, нито я заплашва военно. България няма руски малцинства, а руски туристи и собственици на недвижими имоти с право на пребиваване.

Въпреки това Украйна се опитва да намали зависимостта си от Русия. А България се опитва да я увеличи. Не ѝ стига един руски газопровод. Настоява да построи и втори. Макар Европа я предупреждава да не го прави.

Когато Русия не е доволна от някого в Европа, му спира газа. Това вече научиха всички в ЕС. С изключение на България. Тя вярва, че вече два пъти подред Русия прави газови кризи заради украинците, които са преди нея по тръбата. Иска да провери дали Русия ще прави същото, ако ни свързва пряка тръба. И е на път да го разбере, като си плати за това няколко милиарда евро за пряката тръба.

Пиша го нарочно като за малки деца. Лошо е да си беден, но не е срамно. Но да си беден и глупав, е не само срамно, но излиза и скъпо.