Как всъщност се произнася името на David Bowie?

Поп-рок звездата, който ни напусна на 10-ти януари след повече от 50 години на сцената, 26 студийни албума, 111 сингъла и двадесетина филма, е страдал неколкократно от грешно произношение на на пръв поглед простичката му фамилия.

В българския език проблемът е ясно видим - Бауи и Боуи се редуват в различни издания през последните дни и объркват читателите. "Бауи" е по-старото изписване, наложено от издаваните от "Балкантон" плочи. Подобно на "Вашингтон" и "Пхенян", някои смятат, че така е залегнало в езика. За разлика от Уошингтън и Пьоннян, Дейвид обаче е човек.

ЧУВАШ ЛИ МЕ, МАЙОР ТОМ? ДЕЙВИД БАУИ ВЕЧЕ Е ВИСОКО НАД ЛУНАТА

В английския език грешката е по-трудно видима, но всъщност разбираема - коренът във фамилията е bow, което означава и "лък", и "поклон". Но "лък" се произнася "боу", а "поклон" - "бау". Това е особено объркващо, тъй като bow всъщност означава сгъване, сгъвка - нещо, което прави и лъкът, и което правим, когато се покланяме.

А защо има две произношения? Една от мистериите на английския език.

Самият Bowie коментира преди време няколко заглавия на британските таблоиди, в които тяхното грешно произношение си личи заради игра на думи - като например Sun, които сравняват музиканта с котка, която има хетерохромия (различни по цвят очи) - каквато Bowie всъщност няма, той страдаше от постоянно разширена зеница на едното око заради нараняване като дете.

Таблоидът измисля по този повод играта на думи Дейвид Мяуи - от "мяу". По-късно излиза и друга статия, с друга игра на думи - Дейвид Бау-уауи.

По този повод Bowie коментира:

"Заглавията и на двата материала, DAVID MIAOWIE и DAVID BOW-WOWIE доказват, че след почти 35 години в музикалните класации и световна слава, таблоидите все още не са схванали произношението на "Bowie"."

ЕДВА ЛИ НЯКОЙ ЩЕ СИ СПОМНЯ ЗА МЕН СЛЕД ХИЛЯДА ГОДИНИ

Объркахте ли се? Тогава да подходим с най-простия метод - нека чуем как Дейвид се представя сам:

Вече е ясно - David Bowie е Дейвид Боуи.