БЕРЛИН – НАТО е агресивна организация, присъединяването на Крим е Божия справедливост, не се прекланям пред Меркел, но я ценя, тя е открит и честен човек. Това заявява Владимир Путин в обширно интервю за в. “Билд”, дадено в Москва. Първата част е публикувана днес.

Предлагаме ви позицията на руския президент по горещи проблеми в Европа, Русия и света:

 

  • - Господин президент, преди 25 години отпразнувахме края на студената война. Сега приключи една година, през която имаше повече войни и кризи, откогато и да било преди. Какво толкова ужасно се се случи в отношенията между Русия и Запада?

  • Това е въпросът на въпросите. Във всичко сбъркахме.

  • - Във всичко?

  • От самото начало не ни се удаде да преодолеем разцеплението на Европа. Преди 25 години падна Берлинската стена, но невидими стени бяха преместени в Източна Европа. Това доведе до взаимно неразбирателство и прехвърляне на вина, което пък породи кризите.

  • - Как мислите, кога ескалира положението?

  • В Германия много ме критикуват за казаното от мен по време на Мюнхенската конференция по сигурността през 2007 г. Но какво казах тогава? Само обърнах внимание върху обещаното от бившия генерален секретар на НАТО Манфред Вьорнер, че след падането на Берлинската стена НАТО няма да се разширява на Изток. Редица германски политици също предупреждаваха това да не става, примерно Егон Бар. (Бар е виден германски социалдемократ и политик, съратник и съветник на Вили Бранд, изпращан често на мисии в Москва – б. р. ).

Тук Путин нарежда да му донесат папка със стенограми от разговори на Егон Бар и други висши немски политици в Москва и уверява, че документите никога не са били публикувани.

- За какви разговори става дума?

Това са много разговори, включително водени през 1990 г. от тогавашния канцлер Хелмут Кол и външния министър Ханс-Дитрих Геншер с президента Горбачов и с други съветски официални лица.

Путин започва да чете стенограмата от разговор с Егон Бар и посочва:

"На 26 юни 1990 г. Егон Бар казва: "Ако сега не се предприемат решителни стъпки, за да се предотврати разцеплението на Европа и възникването на нови блокове, то това ще доведе до изолацията на Русия".

Путин добавя своя коментар:

"За да се предотврати такава опасност, Бар, един мъдър човек, прави конкретно предложение: САЩ, тогаваштият Съветски съюз и засегнатите страни в Централна Европа да предефинират зона, в която НАТО да не навлиза с военните си стуктури. Бар дори казва, че ако Русия се съгласи на разширяване на НАТО, той никога повече нямало да стъпи в Москва."

Главният редактор на “Билд” Кай Дикман продължава с въпроса:

- Нека говорим сериозно. Централноевропейските държави по своя воля поискаха да станат членки на НАТО. Те съзираха в това сигурност.

Чувал съм го хиляди пъти. Естествено, всяка държава има право да пожелае да организира сигурността си така, както смята за правилно. Но държавите, които вече бяха в НАТО, държавите членки, би трябвало да следват собствените си интереси и да се откажат от експанзия на Изток.

  • - Дали НАТО просто е трябвало да каже не! От гледна точка на устава НАТО приема свободни държави като членки, ако те поискат и изпълнят определени условия.

  • Кой е писал подобен устав? Политиците или? Никъде не беше записано, че НАТО е длъжна да приеме определени страни. Нужна би била политическа воля това да не се допуска. Но нямаше такава.

  • - Защо мислите, че така са се развили събитията?

  • НАТО и САЩ искаха пълна победа над Съветския съюз. Те искаха сами да седят на трона в Европа. Сега те седят на него и ние говорим за всичките кризи, които в противен случай нямаше да имаме. Такъв стремеж към абсолютен триумф виждате и в американските планове за противоракетна отбрана.

  • - Но противоракетният щит на САЩ, ако някога той бъде осъществен, е отбранителен.

  • През 2009 г. президентът на САЩ Барак Обама каза, че противоракетната отбрана ще служи единствено за предпазване от ирански атомни ракети. Сега обаче има международен договор с Иран, който забранява военен ядрен проект на Техеран. Ще се вдигнат санкциите спрямо Иран, а по американската противоракетна система продължава да се работи с пълна сила. Наскоро беше сключен договор с Испания, подготвя се разполагане на система в Румъния, в Полша това ще е факт през 2018 г., в Турция се разполага радарна система. За какво е всичко това?

  • - Подробно обяснихте какви грешки е направил Западът от гледна точка на Русия. Самата Русия никакви грешки ли не направи?

  • Разбира се, че и ние направихме грешки, просто зъкъсняхме. Ако от самото начало бяхме обяснили значително по-ясно националните си интереси, то светът днес щеше да е в равновесие. След залеза на Съветския съюз ние имахме много собствени проблеми, за които никой освен нас не е отговорен – съсипването на икономиката, разпада на социалната система, сепаратизъм и, естествено, терористичните актове, които разтърсиха страната ни. Не бива да търсим виновни зад граница.

Тук Путин говори, че руският и германският народ изпитвали взаимни симпатии. Въпреки злостната пропаганда в германските медии спрямо Русия на тези симпатии никой не би бил в състояние да навреди. “Билд” пита:

- Какво мислите за теорията, че има двама Владимир Путин – един до 2007 г., приятел на Запада и тясно свързан с ексканцлера Герхард Шрьодер и втори – сторонник на студената война?

Никога не съм се променял, чувствам се млад, както преди и оставам верен приятел на Герхард Шрьодер. Но в международните отношения е друго – там не съм нито приятел, нито невеста или жених. Аз съм президент на 146 милиона руснаци. Трябва да браня техните интереси. Ние сме готови да го правим без конфликти и въз основа на международното право да търсим компромиси.”

  • - През 2000 г. казахте, че най-важната поука от студената война е в Европа никога повече да няма конфронтация. Сега тя е факт. Кога ще си възвърне първия Путин, приятеля на Запада?

  • Повтарям – при мен всичко е така, както и по-рано. Вземете само борбата срещу терора. След ударите на 11 септември 2001 г. аз бях първият, който застана на страната на президента Буш. Сега, след атентатите в Париж, същото направих и по отношение на френския президент Оланд. Терорът заплашва всички нас.

  • - Струваше ли си заради Крим да се влошат толкова много отношенията на Русия със Запада?

  • За мен са важни хората, не границите. Държавният преврат на националистите в Киев през февруари 2014 г. вся страхове сред 2,2 милиона руснаци в Крим. И какво направихме? Не отворихме война, не стреляхме, нито един не беше убит. Да, нашите войници попречиха на украинска войска в Крим да възпрепятства хората там свободно да изразят мнение. На референдума болшинството от гражданите гласува за пирсъединяване към Русия. Това е демокрация, народна воля. Присъединяването на Крим към Русия е Божия справедливост.

  • На напомняне, че промяна на граници е в разрез с международното право, Путин дава за пример Косово.

  • По отношение на наложените спрямо Русия санкции заради анексирането на Крим и войната в Източна Украйна Путин подчертава, че санкциите вредят и на двете страни.

  • Попитан какво е отношението му спрямо Меркел, Путин отговаря:

  • "Имаме служебни отношения. През миналата година се срещнахме 7 пъти, поне 20 пъти сме разговаряли по телефона. Аз й вярвам, тя е много открит човек. Продължавам да я ценя много като професионалист. Но и тя и притискана, налагат й ограничения. Тя обаче честно полага усилия да овладява кризи, също и в Югоизточна Украйна.”

  • По Споразумението от Минск Путин заявява:

  • “Това, което липсва по прилагането на Споразуманието от Минск, то е изключително при централната власт в Киев. Не можеш да искаш нещо от Москва, което в действителност трябва да свършат властимащите в Киев. Най-важното е конституционната реформа, точка 11 от Споразумението от Минск – даване на автономия на райони в Източна Украйна и то до края на 2015 г. Това не стана, годината свърши. Русия няма никаква вина.”

  • Втората част от интервюто с Владимир Путин ще бъде публикувана утре.