Кърджали е много важно стратегически място  по отношение на процесите в ДПС. Оттук са трима от напусналите партията, включително бившият лидер на Движението Лютви Местан. И имат добра почва за работа тук. Затова, ако има разцепление то ще започне от Кърджали. Но съм скептичен. Това заяви пред бТВ кметът на града Хасан Азис.

„Трябва да има нещо, което да бъде внимателно следено, не само от партийните структури, но и от цялата общественост, за другия външен фактор, който евентуално ще катализира процесите за създаване на нов политически проект”, каза още Азис.

Попитан кой е този фактор, той отговори, че не знае. А на директния въпрос: „Турция?”, отвърна: „Вие го казвате.”

Според него в момента се наблюдавало двусмислие в парламента – част от депутатите хем са членове на ПГ на ДПС, хем не подкрепят ДПС. И определи процеса като „труден”.

Азис, който е един от спряганите за бъдещ лидер на Движението, заяви, че за председател ще се търси „човек, който да е приет от всички за лидер”.

А в коментар за цикличността в кризите в ДПС - Осман Октай, Касим Дал, Лютви Местан, обясни, че специално в Кърджали много бързо и естествено се задействал инстинктът за самосъхранение на партийната организация.

„Цикличните промени показват, че от всеки един проблем, от всеки катарзис, който се изживява, от всеки един такъв процес, ДПС излиза по силна като организация.”

Попитан за „руската мина”, върху която Местан обяви, че е стъпил, кметът на Кърджали заяви, че „се направи успешен опит за преформулиране на един вътрешнопартиен проблем в проблем, който се потсавя между две държави или в геостратегически план”.

Също в интрвю за бТВ независимият депутат от ДПС Гюнай Хюсмен, който бе изключен от Лютви Местан от групата на Движението в парламента, обяви, че като човек и политик е лоялен към Ахмед Доган. Не бил слушал новогодишната му реч, но от двайсетина дни се срещал с хората и старейшините в община Исперих и ги слушал какво говорят.

„От двайсет и кусур дена съм в Исперих и говорим с българските турци и мюсюлмани. Това, което се случва в България и в ДПС е много неприятно. Тези хора не са политици, те казват: когато ни сменяха имената кой ни защити, кой ни помогна? Това е Турция. И казват, че промяната на имената ни е наредена от Русия. Чичо Хасан и чичо Мехмед го казват: ако се случи нещо сега, кой ще ни защити? Ако е вярно това, което е казал д-р Доган, не съм чел новогодишната реч, това не трябва да се случва. Лошо е – на хората сърцето им е в Турция, имат там роднини”, каза Хюсмен.

Според него обаче, ако Местан тръгне с подкрепата на Турция да прави партия, „ще тръгнат неприятни неща за нашата държава, размирици, може би казвам силни думи”.

Хюсмен не можел да е портив Местан, негова работа си била какво ще прави, но внезапно направи препратка към „Тартюф” на Молиер. Отказа обаче да каже кого визира, който искал можел да се припознае в тази роля:

„Не очаквайте от мен да казвам имена. Бъдещето ще докаже, че има тартюфчета в ДПС.”

Накрая независимият депутат завърши с категоричната си подкрепа към ГЕРБ, като направи паралел между първото и второто правителство на Бойко Борисов. При първия мандат имало ярост в действията им и Цветан Цветанов четял СРС-та от трибуната

„Вижте колко са различни и приемливи сега и колко това довежда до развитието на България”, завърши Хюсмен.