БЕРЛИН – Атентаторът, който на 7 януари нападна полицейски участък в Париж, е обитавал общежитие за бежанци в германския град Реклингхаузен, западната федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия. Той се е регистрил като бежанец, кандидатстващ за политическо убежище в Германия.

Това съобщи днес говорител на криминалната служба в провинцията.

Да припомним, че на 7 януари, точно когато се отбелязваше една година от кървавия атентат срещу редакцията на френския сатиричен седмичник “Шарли ебдо”,  мъж, опасан със смъртоносен колан и с брадва в ръка, нападна полицейски участък в Париж. Той крещеше “Аллах е велик” и беше покосен от полицейски куршуми. Впоследствие се оказа, че коланът с експлозиви, какъвто носят камикадзета, е бил фалшив. Брадвата и нападението обаче - реалност.

По сигнал на френските сили за сигурност вчера служители на криминалната служба в Северен Реийн-Вестфалия са претърсили жилището на терориста, намиращо се в общежитие за бежанци в град Реклингхаузен. В него не са били открити експлозиви, нито доказателства за готвени други атентати. Въпреки това е заведено следствие, включили са се и експерти от Федералната криминална служба.

Подробности около самоличността разкри днес неделното издание на в.  “Ди Велт” – “Велт ам Зонтаг”, позовавки се на сигурен източник от разследващите.

Престъпникът е кандидатствал в Германия за политическо убежище под името Валид Салихи. Разследващите сега случая обаче установили, че той се е регистрирал във Федералната република под общо четири имена, най вероятно всичките фалшиви. Мъжът ту твърдял, че е сириец, ту мароканец и дори грузинец.

Когато през декември м. г. други бежанци, настанени в същото общежитие в Реклингсхаген, подали сигнал, че мъжът е размахвал знамето на престъпната организация “Даеш” ("Ислямска държава"), дори нарисувал флага на стената в стаята си, той потънал в неизвестност.

Сигналът на френските сили за сигурност до германските им колеги е бил подаден вчера, след като са били готови резултатите от експетизата на мобилния телефон на напададеля на полицейския участък в четвъртък, 7 януари. Джиесемът е бил с немска симкарта, в паметта му е открито послание, свидетелсващо за принадлежност към джихадистите от "Даеш".

Според френската прокуратура справка е показала, че въпросният Валид Салихи е бил стар познайник на полицията, но под друго име, което не се съобщава. Той се представял във Франция като мароканец и е бил заподозрян в извършване на дребни криминални престъпления, но винаги е успявал да се укрие.

И до днес обаче не се знае истинската самоличност на ислямиста.