ПЕТЪР ДИМИТРОВ

Българският футболен фен освен от „А“ група се интересува живо и от големите първенства в Европа - Висшата лига на Англия, испанската Примера дивизион, Серия „А“ на Италия, германската Бундеслига. Дотук преброихме четири, а винаги, когато се говори за силните първенства на Стария континент, се включват пет шампионата. Така че кой е липсващият пети елемент в уравнението?

Това е френската Лига 1, която някак си всеки път остава вън от полезрението на българския запалянко. Безспорно първенството на Франция винаги е било силно - както исторически, така и в момента, но по една или друга причина не е присъствало толкова трайно в новинарските емисии у нас, във вестниците, в интернет... Вземете един спортен всекидневник и ще разберете сами - две-три страници след голям мач в Англия, също толкова след дерби в Испания, поне по страница за големите мачове в Италия и Германия. И нищо за Франция, най-много една колонка с новина за някой възлов двубой за титлата и толкова.

Дори спортните сайтове рядко отделят рубрика за Франция, а неизменно имат такива за другите четири първенства от Топ 5. Това обаче е на път да се промени. Всъщност то вече се променя. И причината е българска - Димитър Бербатов. Последният голям роден футболист прави фурор в Лига 1, при това малко очакван. Осем гола в 13 мача за новия му отбор „Монако“ е страхотно постижение, гарнирано с още толкова асистенции и най-важното - спиращи дъха умения с топката, които дори на 33 години Бербатов все още притежава.

Всички във Франция - от треньора и съотборниците му, през феновете, до медиите, са на едно мнение: Бербо е страхотно попълнение за „монегаските“ и за френската Лига 1. Изненадите са по-сладки, когато никой не ги е очаквал. Дори и българският фен не е очаквал такова представяне от Бербатов, който едва ли не бе отписан от футбола след втория си (доста слаб) сезон във „Фулъм“, който се оказа само полусезон, и то за добро.

Бербо първоначално подписа само до лятото с „Монако“, но сега на 99% ще удължи договора си. И от следващия сезон ще се завърне в Шампионската лига, където безспорно му е мястото. Готов за едно от последните си представления на зеления килим пред десетките хиляди по стадионите и милионите пред телевизионния екран. Откъдето сега го гледат и му се радват българските привърженици на играта, а с това и засилват интереса си към френското първенство, което освен Бербатов притежава и много други звезди, и а големи клубове като „Пари Сен Жермен“, „Марсилия“ и „Лион“.

И, разбира се, настоящия клуб на българина - „Монако“. Последния път, когато голям български футболист насочи погледите към Лига 1, беше през сезон 2002/03, когато Георги Иванов-Гонзо премина от „Левски“ в „Рен“. Той обаче не успя във Франция, а българският фен отново сведе поглед от това първенство. Сега обаче, с помощта на успехите на Бербо, с помощта на усмивките по лицата и радостта в сърцата на българските фенове, интересът към Лига 1 се увеличава и, кой знае, трансферът на Бербатов може да проправи път на други родни момчета, които да опитат късмета си в силния шампионат на юг от Ламанша.