Един от най-добрите специалисти по неврохирургия у нас проф. Венцеслав Бусарски сам е сложил край на живота си тази сутрин. Причините да вземе фаталното решение не са известни, но негови близки споделят, че през последните месеци той е страдал от тежка депресия.

Проф. Бусарски беше началник на Клиниката по неврохирургия в университетската болница "Света Анна" в София, а също и главен секретар на Българското дружество по неврохирургия в периода 2000 - 2010 година.

Преди около три години той претърпя тежка катастрофа на детелината на бул. "България" и отклонението за кв. Бояна на Околовръстния път. Личният му автомобил се възпламенява, а професорът е откаран в "Пирогов" с 55% изгаряния и опасност за живота. След серия операции всички поразени тъкани по тялото му бяха покрити с изкуствена материя, но успя да се възстанови и да се върне не само към професията си, но и на ръководния пост в неврохирургията на "Св. Анна".

Проф. Бусарски е роден през 1948 г., завършва медицина в София и започва работа в Катедрата по неврохирургия от 1974 година. Има специализации в Германия, Великобритания, САЩ и др. Защитава дисертация на тема "Следоперативен компютертомографски контрол при интракраниални обемни процеси", а после и друга, посветена на "Микроневрохирургия на черепно-мозъчната основа". Има над 220 научни труда, съавтор е на ръководството "Неврохирургия", на ръководства по хирургия, неврология и др. Има две изобретения и приноси в невроонкологията, съдовата, спиналната и функционалната неврохирургия.