- Г- Октай, как ще коментирате вчерашното изявление на Лютви Местан?

- За мен най-същественото в това изявление беше, че лидер на партия, която е участвала и в управлението, докато той е бил неин председател за първи път от 26 години казва, че тази партия е олигархична. И че той не е управлявал тази партия, а други кръгове са я употребявали, за да властват. Това е ключовият момент. Много основатели на ДПС като мен са разграничиха от този модел. Но днес партиен лидер - аз съм бил зам.-председател - признава, че ДПС представлява не интересите на обикновените избиратели и хора, не толкова и интересите на България, колкото интересите на други, дори извън Доган, които контролират партията.

- Делян Пеевски ли имате предвид, или хора от задкулисието, които той представлява?

- Самият факт, че Лютви Местан спомена д-р Ахмед Доган, че е разочарован от него и неговите позиции... Поне спомена името му и не се уплаши. Докато на човека, за когото той внуши, че е свалил охраната му от НСО и че го е заплашвал по телефона не споменаваше името му, а само насочваше журналистите. Това говори за страха му от този човек и от хората, които стоят зад него. Дали заради негови зависимости, дали по други причини той трябва да изясни това пред вас, журналистите, за да спечели обществото на своя страна.

- Има ли шанс Местан да спечели обществото на своя страна?

- Единственият начин е да направи пълен разрез на ДПС и, както той самият казва - да има катарзис. Той е станал съучастник в този модел. Като председател за пръв път се явява в различна позиция в пространството на ДПС от нас, основателите. Той е представлявал партията, ние не сме. Неговият юридически статус е по-различен. Това му определя изключително голяма отговорност в тези процеси. Примерно - кой назначи Делян Пеевски?

- Той вчера каза, че има участие в това назначение.

- Той се измъкна с това, че след подписа на Сергей Станишев и той си е сложил подписа, а Орешарски го предложил. Не каза цялата истина - кой всъщност е поставил името на Делян Пеевски на обсъждане пред тях. Дали Доган, дали някоя партийна централа или това прословуто задкулисие.

- Вчера Местан призна, че е бил пионка на Доган. Веднага след това обаче от т. нар. председателски съвет го упрекнаха, че той всъщност много често е действал на своя глава. Кое е вярното според вас?

- Вярното е това, което казва Лютви Местан. Аз даже мисля, че той спести информация. Убеден съм, че Местан не само с парламентарната група е съгласувал тази прословута декларация за сваления руски самолет, но и с Доган. Може би текста не е съгласувал, но като намерение няма начин да не го е съгласувал с почетния председател.

Навремето аз поканих Лютви Местан да влезе в ДПС, след като той бе изграждал структури на СДС през 90-те години в Момчилград. През 1993 г. на втората национална конференция ние, основателите, предложихме партията да се преобразува и да се подготви за влизане в ОДС през следващите 5-6 години. И ДПС да се заличи като политическа партия. Именно от този процес е част и приобщаването на Местан и неговото обкръжение от Момчилград. Той беше приет в партията с решение на централното ръководство, а не с решение на кърджалийското ръководство, защото те се противопоставиха. По-късно беше утвърден като говорител. Аз достатъчно добре го познавам. Няма как този човек да вземе каквото и да е решение, дори не толкова значимо, без да го съгласува с почетния председател.

- Защо тогава Доган използва за повод точно тази декларация?

- Трябваше му мотив. Тези опорни точки, които той изрази за НАТО, Русия, Турция, напълно съвпадат с опорните точки на Путин от неговата прословута пресконференция преди Нова година пред 1400 журналисти. Аз не смятам, че тези съвпадения са случайни. Прихващал съм различни указания, опорни точки, инструкции по външна линия към кабинета на Доган. От полк. Младен Младенов, от Стоянденчевци и т. н.

Местан е изграден кадър като говорител - изключително ерудиран, подготвен, образован, с дар слово - който трябваше да бъде лицето на партията като умерен, контактьор, приемлив за Турция и от другите партии за партньорство. Само че Доган го превърна в свое оръжие, агресор, след газовия пистолет, за отмъщение. Лютви Местан беше употребен и той знае, но лошото е, че е зависим, страхува се.

Сатанизирането на Доган или Делян Пеевски, че едва ли не контролират всичко в държавата, не е вярно. Те са посредници.

- А на кого са посредници?

- Ако си спомняте около свалянето на първото правителство на Бойко Борисов, Цветлин Йовчев напусна поста съветник в президенството. Изненадващо, не се даде ясен отговор. По-късно един кръг около Йовчев, заедно с Христо Бисеров, Писанчевци, Драшковци, Каменпенковци и неговият зет Лазаров, главния секретар, подготвят нов закон за МВР и слагат под шапката на ДАНС ГДБОП и всички други полицейски служби, които държат архивите на организираната престъпност в България по време на прехода. Случаят с "Червеи"-те е отклоняването на вниманието от този процес. Бившите офицери от ДС иззеха контрола на тези архиви и достигнаха до тези архиви. Къде се намират тези архиви за шантаж и рекет не мога да кажа, мога да подозирам само.

Тези хора търсиха посредник за назначаване на шеф на ДАНС. Човек, който е лесно контролируем, който да понесе целия удар и да не ги разбира тия работи. И назначиха Делян Пеевски чрез Сергей Станишев, чрез Лютви Местан, чрез Пламен Орешарски. На тези въпроси най-добре може да отговори Христо Бисеров. И за това мълчи, омертата важи за него.

Съгласен съм, че може и Станишев, и Местан, и Орешарски да не знаят първоизточника на предложението. Но съм бил в кухнята и знам тези процедури. Знам как се налагат хора. Чрез архивите сега се контролират и страхуват много хора. Особено след рухването на КТБ, с финансови зависимости и с криминални зависимости, които бяха утвърдени след 2001 г. По времето на Симеон и Доган, те се вкорениха навсякъде. И взаимно се изпотрепаха.

Тези хора изведнъж създадоха катедра в Библиотекарския институт. Декан на тази катедра е Димитър Иванов, по-известен като Гестапото. Там е ДС офицерът Цветлин Йовчев, там е Писанчев, можете да разровите много хора. Изтече информация, че тази катедра има договор с ДАНС за обучение и създаване на кадри. И се пита - кого обслужват те? Те имат в договора си клауза да правят стратегически анализи и да ги предлагат на вниманието на нашите служби. Разбирате ли каква сила представляват тези хора, държейки тези архиви и контролирайки много други фактори в държавата?

- Местан ще успее ли да си сътрудничи с дясното, каквито заявки даде вчера?

- Той е нарцис и вчера се видя, че не може да излезе от този образ на себелюбието. Трябва да направи тотален катарзис, ако иска обществото да му прости. Той е смазан сега от определени медии. Трябва да спечели вас, журналистите, които не го макчат в добрия смисъл на думата, на негова страна, давайки конретни факти за този олигархичен кръг.

- Той знае ли достатъчно според вас?

- Няма начин да не знае. Той е управлявал правителството на Орешарски. Като председател на партията.

- Какво ще се случи според вас на предстоящата през април национална конференция на ДПС? Кой ще бъде избран за лидер?

- В момента никой не може да повярва, че членовете на този триумвират са фактор или по-скоро са тримата глупаци, като пионки в ръцете на сараите. Съжалявам, че го казвам. Но каквито и високопарни приказки да говорят думите им не тежат. По-скоро там има такъв страх след всичко това, което се случи по сталинистки, както каза Местан. Това поведение на Доган уплаши депутати, уплаши членове на централния съвет. Той трудно ще намери човек, който да заложи семейството си, съдбата си за такава роля, за която разказа вчера Местан. Сигурно ще намерят някой мераклия все пак.

Те много биха искали да използват някой като Хасан Азис. Не случайно сега му наложиха да управлява Кърджали.

- Имат ли някакво основание обвиненията към Местан за национално предателство в угода на Турция?

- Винаги съм коментирал като политически гаф срещата на Местан с Реджеп Ердоган по време на предизборната кампания у нас. Гаф беше и показването на обрязвания на мюсюлманчета в Североизточна България с участието на партийните структури на ДПС в присъствието на валии от Турция и с турски знамена. След това провокацията на Лютви Местан при старта на кмапанията от Исперих - "Кой уши байрака". Реагирах и за тази прословута декларация, защото България в такива конфликти трябва да има единна позиция. Няма как обаче тези действия Доган да не ги е знаел.

Турция от 90-те години не приема Доган. Той е изолиран не само от сегашните власти в Турция, той и в исторически план никога не е бил приет - заради неговото минало, заради връзките му с групировките, мафията и т. н. С приемливия Лютви Местан той търсеше и преодоляване на изолацията от Анкара. Той искаше да присъства там и да вкара обръчите си. Но това не се случваше. Дори скандалът с "оня списък" имаше тази цел. Това беше опит да се подмаже на турските власти, за да бъде приемлив.