Щатската фармацевтична фирма Pfizer потвърди, че е готова да купи регистрираната във Великобритания AstraZeneca за 58,8 млрд. паунда ($ 98,7 млрд.). Ако сделката се осъществи, това ще бъде една от най-големите операции по придобиване на компании в историята.

Pfizer е предложила цена от 46,61 паунда за акция на AstraZeneca, платими в брой и ценни книжа, съобщи днес компанията. Офертата е по-висока с 14% от пазарната цена на акциите на AstraZeneca на 25 април.

От AstraZeneca не коментираха офертата, като говорителят на компанията обясни, че са в процес на нейното разглеждане.

Ако Pfizer погълне AstraZeneca ще бъде създадена най-голямата фармацевтична компания по приходи в света. Освен това Pfizer ще прибави в портфолиото си и онкологични лекарства за ранно лечение, които използват собствените имунни клетки на човека за да разпознават и атакуват рака.

Сделките във фармацевтичния сектор за тази година възлизат на 127 млрд. долара, показва анализ на Блумбърг. Този месец Valeant предложи $ 45,7 млрд. за покупката на Allergan Inc., производител на средствата за лечение на бръчки с марката Botox. Novartis ще брои до $ 16 млрд. за онкологичния бизнес на GlaxoSmithKline, като в същото време му продава своето подразделение за ваксини за $ 7,1 млрд. Освен това Novartis продава на Eli Lilly & Co. производството си на ветеринарни медикаменти за $ 5,4 млрд.