Причините, които бившият лидер на ДПС Лютви Местан е изтъкнал за "скриването си в турското посолство", са неприемливи, обяви зам.-председателят на АБВ Румен Петков пред "Фокус".

"Не е приемливо който и да е български политик да търси защита в мисия на друга държава. Това е абсурд. Въобще причините, които бяха изведени, лично аз не считам за убедителни. Зададоха се прекалено много въпроси", обясни бившият вътрешен министър в кабинета "Станишев".

По-рано на пресконференция Местан обясни, че е имал предварително уговорена среща с посланика на Турция у нас Сюлейман Гьокче, когато е научил, че е свалена охраната му от НСО. Това, по думите на бившия лидер на ДПС, е станало малко преди да изтече срок, в който се очаквало да подаде оставка. Затова Местан използвал престоя си в дипломатическата резиденция, за да организира запазването на своята сигурност и тази на семейството си. 

Според Румен Петков един от въпросите, останали "висящи" след пресконференцията, е дали е имало среща на българския министър-председател Бойко Борисов с турския му колега Ахмет Давутоглу и с участието на г-н Местан, какви са били обсъжданите там теми, какво е мястото и ролята на турския посланик в отбелязването на годишнината от Възродителния процес.

"Каква е ролята на турската държава при определени организационни стъпки и действия в една българска политическа партия? Защо г-н Местан в продължение на две години е бил, както той твърди, най-охраняваният човек в България? Това са все въпроси, на които и той, но и българските институции трябва да дадат ясни отговори”, добави Румен Петков. 

По думите на зам.-председателя на АБВ по време на пресконференцията на Местан са били намесени имената на водещи български политици и това няма как да не катализира допълнителен медиен и обществен интерес в контекста на междудържавните ни отношения с Турция. 

„Това е нещо, което не бива да бъде оставяно без внимание”, отбеляза Петков.

Според него, ако Местан е целял да предизвика медиен интерес и да стане ясно, че има активна комуникация с турската страна - желаният ефект е постигнат.

"Лично считам, че позицията на външния ни министър Даниел Митов за действията на турския посланик трябва да бъде подкрепена, но и развита, защото от изявлението на Лютви Местан става ясно, че той не просто е търсил закрила в турското посолство. Считам за необяснимо опитен, солиден, ерудиран човек като Местан да възприеме този подход, или там има друга степенна връзка, която не е ясна за българските граждани. Той там е търсил координация на участие на представители на турската държава в отбелязването на събития от българската история. Нещо, което не ми се струва редно”, коментира Петков.