Комисията за енергийно и водно регулиране започва извънредна проверка на изпълнението на лицензионните задължения и финансовото състояние на „Овергаз Мрежи“ АД, съобщи регулаторът.

"Овергаз Мрежи" беше създадена през април м.г., като пое правата и задълженията по всички договори на дружествата "Софиягаз", "Овергаз Изток", "Овергаз Запад", "Овергаз Север" и "Овергаз Юг". Команията предлага комплексни услуги по разпределение и снабдяване на природен газ на потребители в 51 общини.

От пресцентъра на КЕВР съобщиха, че регулаторът следи внимателно развитието на възникналата ситуация около доставките на природен газ от "Газпром Експорт" за "Овергаз Инк." след 1 януари 2016 г. От началото на годината преките доставки от "Газплом" до "Овергаз" бяха прекратени, като компанията купува суровината от обществения доставчик "Булгаргаз".

ОВЕРГАЗ: ТЕЧЕ ОПИТ ДА НИ ОТНЕМАТ БИЗНЕСА

На 4 и 5 януари 2016 г. по искане на КЕВР бяха изслушани представители на ръководствата на "Булгаргаз" и на "Овергаз Мрежи", припомнят от ведомството, като добавят, че по настояване на регулатора двете компании са поели ангажимент да дават информация при всяка промяна на ситуацията.