Сметките за уреждане между държавната "Булгаргаз", първото правителство на ГЕРБ и частната "Овъргаз" не са от вчера. Клуб Z разполага с информационна бележка на "Овъргаз" до Европейската комисия отпреди пет години, в която тя обвинява тогавашното първо правителство на Бойко Борисов, че защитава монопола на "Булгаргаз" в ущърб на алтернативните доставчици и на конкуренцията. В документа е отбелязано и че тогавашния президент Георги Първанов, сега лидер на АБВ, още през 2009 година е започнал "политическа кампания" за отстраняване на независимите газови търговци от българския пазар.

Все още очакваме отговор от Европейската комисия дали тази информация е прераснала в официално оплакване и дали по него Комисията е започнала антимонополно разследване. Жалбоподателите имат правото да останат анонимни и Комисията е длъжна до го спазва, ако това е било тяхното желание.

Тогавашният шеф на Генерална дирекция "Енергетика" в Комисията Филип Лоу заявява на 2 март 2011 година пред в. "Труд", че е в течение на сигнали като цитирания и че хората му следят България за неприлагане на европейското законодателство за либерализация на енергийния пазар, т.нар. Трети енергиен пакет.  

В записките ми на кореспондент на "Труд" от това време е останала следната реплика на Лоу: "Ако има сериозни доказателства за изключване или опит за изключване от пазара, това може да прерасне в антимонополно разследване”.

Адвокатът на "Овъргаз", който тогава е предпочел да остане анонимен, е коментирал:„Засега това е само информация, но може да прерасне в официално оплакване. Моят клиент е в тесен контакт с Комисията и е повдигнал въпроса".

Информацията на "Овъргаз" до Комисията носи гриф „Строго поверително”. Според нея държавата налага един външен доставчик на входа на газопреносната си мрежа, изключва трети страни от достъп до нея и до единственото за страната газохранилище в Чирен и прилага „хищническа ценова политика”. 

Ето още някои фрагменти от изложението: 

* „Българското правителство прилага многостранен план чрез държавните компании „Булгаргаз” и „Булгартрансгаз”, както и чрез националния енергиен регулатор (Държавната комисия за енергийно и водно регулиране – ДКЕВР), който цели да затвори българските газови пазари във вреда на независимите газови търговци и разпределители”.

* „Булгаргаз” е де факто монополен доставчик за средните и големите индустриални предприятия, които отговарят на 95 на сто потреблението в България, пишат от „Овъргаз”. По закон тези потребители са били свободни да избират техния доставчик и да преговарят двустранно за цените поне от юли 2007 година”.

* "Държавните компании успяха да предотвратят развитието на каквато и да е ефективна конкуренция... ДКЕВР и българското правителство активно подкрепиха тази стратегия като умишлено пренебрегнаха техните задължения по Втория либерализационен пакет на ЕС и Регламент 715/2009. ДКЕВР не действа като независим регулатор, а по-скоро като подчинен на българското правителство и пречи на пазарната либерализация. По-специално, българският министър на икономиката, енергетиката и туризма третира този орган като един от отделите на министерството му”.

* „Булгаргаз” успя да изключи трети страни от преноса на газ през Румъния като влезе в ексклузивно дългосрочно споразумение с румънската преносна система...Това представлява непреодолима логистична бариера за вноса от независими газови търговци, тъй като всичкият руски природен газ за потребителите в България трябва да се транспортира през Румъния... Като се има предвид, че „Булгаргаз” се нуждае най-много от половината от договорения капацитет за собствения си газов пренос, поведението на компанията очевидно се основава на намерение за изключване. Комисията изрази сериозни безпокойства за това в официално писмо до румънското правителство в средата на 2009 година”.

* „След газовата криза в началото на 2009 година българският президент обеща да преобразува нивото на вноса и започна политическа кампания целяща отстраняване на независимите газови търговци”. 

* „Най-сетне, българското правителство се опитва да завърши стратегията си на единствения купувач като осигури за „Булгаргаз” всички доставки от находищата под Черно море край българския бряг”, пише в информацията. Според нея отпускането на концесии за проучване се обвързва със сключването на договор за доставка с „Булгаргаз”.