Най-добрият български тенисист Григор Димитров спечели титлата на турнира от категория ATP 250 в Букурещ, като на финала победи миналогодишния шампион Лукаш Росол (Чехия) с 2:0 сета - 7:6 (2), 6:1. За първата ни ракета това е трета титла от ATP, в края на изминалия сезон Гришо триумфира в Стокхолм, а през февруари успя да спечели и в Акапулко. Титлата в Букурещ обаче е първа за Григор на т.нар. „земна” настилка.

Представянето на Гришо в северната ни съседка бе забележително и подходящо за един истински шампион – той ликува с титлата, без да загуби дори сет! Талантливият ни тенисист постигна четири категорични победи, в които показа концентрация и много класа.

Триумфът на българина бе истински подарък за десетките наши сънародници, пропътували до Букурещ, за да подкрепят шампиона. Български трибагреници се вееха по трибуните на централния корт и допринасяха за една „домашна” атмосфера, при която незапознати зрители биха се зачудили, дали турнирът не е на родна земя.

Любопитен е и фактът, че хасковлията победи пред очите на едни от най-големите румънски спортни легенди - Джика Хаджи, Надя Команечи, Илие Настасе. Последните двама го наградиха.

Иначе финалният сблъсък предложи интересен и много динамичен тенис. Развръзката на мача се разнищи в края на първия сет, след маратонски гейм, преминал през осем равенства и четири сетбола за нашето момче, в единия от които дори имаше отсъждане за аут след удар на чеха. В тази ситуация Григор за пореден път се прояви като истински спортсмен и призна, че топката е била добра за неговия противник. В крайна сметка след близо десет минути битка Росол измъкна гейма, но в последвалия тайбрек бе тотално надигран от Димитров. След спечелването на този оспорван сет, Григор излезе безкрайно уверен на корта и през втората част не даде никакви шансове на опонента си.

Освен шампионския трофей, българинът спечели още чек за 77 315 евро от наградния фонд, както и 250 точки за ранглистата, благодарение на които ще изравни досегашното си рекордно класиране от №14 в света.