Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Две българки са сред малцината спрягани имена, изпълняващи критериите за избора на следващия генерален секретар на ООН, пише в. "Гардиън".

Това са настоящият шеф на ЮНЕСКО Ирина Бокова и еврокомисарят Кристалина Георгиева.

Деветият поред генерален секретар на организацията трябва да бъде избран до края на тази година и да встъпи в длъжност на 1 януари 2017 г. На този ранен етап се смята, че фаворит за поста е жена от Източна Европа. Този регион е единствен от петте в ООН, който не е излъчвал шеф. А всички досегашни 8 генерални секретари са мъже.

Освен Бокова и Георгиева, на критериите отговаря и хърватската външна министърка Весна Пусич.

Весна Пусич също изпълнява критериите - жена от Източна Европа.

 

Главен дипломат на света или светски папа

 

Никога досега жена не е била толкова близо до поста, отбелязва "Гардиън". Не е ясно дали изборът на представител на нежния пол ще промени по някакъв начин света. Длъжността често бива определеляна като "главен дипломат на света" или като "светския папа" В действителност обаче по-скоро да си шеф на ООН е като да си управител на луксозен ресторант. Общуваш си с редица влиятелни хора, но много рядко при равни условия.

Настоящият генерален секретар Бан Ки Мун бе избран през 2006 г. в известна степен защото изглеждаше достатъчно безопасен за главните световни сили. Ако правилата на играта останат същите - петте постоянни членки на Съвета за сигурност тайно да изберат неговия наследник и да представят резултата пред останалия свят като свършен факт, можем да очакваме подобен изход.

 

По-малко секретар, повече генерален

 

Има обаче голямо желание към промяна на правилата и публична откритост на надпреварата. Кампанията "1 за 7 милиарда", лансирана през 2014 г. и подкрепяна от стотици неправителствени организации, предлага официален списък на фаворитите. Те трябва да публикуват задълбочени манифести и да отговарят на въпроси. Над 170 милиона хора по света подкрепят тази идея. Тя е да бъде намерен човек, който да бъде по-малко секретар и повече генерален, с широки правомощия и независим мандат, вместо да се окаже кандидат, подкрепен при сделка на тъмно.

Има обаче знаци, че Съветът за сигурност ще приеме британската инициатива. Става дума да бъдат изпратени писма до 193-те делегации на страните членки в Общото събрание с покана да обявят кандидатури и определяне на график и формат на избора.

Дотогава кампанията сред кандидатите продължава да бъде нещо дискретно, повече насаме с необявени кандидати при закрити врати в централата на организацията в Ню Йорк.

Предполага се, че за поста се бори още една жена - новозеландската експремиеркаа Хелън Кларк, която в момента оглавява Програмата за развитие на ООН (ПРООН). Вероятен кандидат е и бившият австралийски министър-председател Кевин Ръд.

Смята се, че Хелън Кларк също се бори за високия пост.

Дори най-големите идеалисти от кампанията "1 за 7 милиарда" вярват, че петте постоянни членки на Съвета за сигурност - САЩ, Русия, Великобритания, Франция и Китай - ще се откажат от правото си на вето и ще позволят гласуването да бъде напълно открито. Но има надежда, че великите сили ще изпаднат в цайтнот съссвоите фаворити и ще се окажат неспособни да се съпротивляват на истински народния избор, предложен от Общото събрание. Каквото и да стане, 2016 ще бъде критична година в историята на ООН, завършва "Гардиън".

Изданието обаче не споменава и дума за други две жени, които съвсем доскоро също бяха сочени сред фаворитките да оглавят организацията. Това са две настоящи президентки - Дилма Русеф (българска потомка) на Бразилия и Мишел Бачелет на Чили.

Имената им напоследък спряха да бъдат спрягани за поста. Вероятната причина е, че те едва ли ще подадат оставки като държавни глави, саамо и само да оглавят ООН. Новият генерален секретар встъпва в длъжност на 1 януари 2017 г. Мандатите и на двете дами обаче изтичат чак през 2018 г.

Ключови думи

Коментари

Деян

И този път няма да се отървем от българския синдром. А той се корени в максимата на шопа - Създай си трудности и ги преодолей! Така от два стола ще се сгромолясаме зрелищно на земята. А решението е много просто - едната от българските кандидатки трябва публично да обяви, че не приема да бъде номинирана за високия пост. Нормално е това да стори Бокова, поради не до там безупречното си минало и произход.

висок

Наивник, червената зараза ще завземе и ООН!

Баба Гицка

Мане що тъй ма забравихте, баби, аз също отговарям на критериите, даже повече от Иринка и Сталинка. А Путин мене даже повече ме подкрепя.

Баба Пенка

Що ма Гицо,та ако мене питаш и язе съм кандидатка, защо не, ни съм дъщера на убивц, ни съм член на партия загробила майка Бъгария копала съм като текезесарка, ни са ме ранили като Иринка, ни съм дупе и гащи с Путин. Сакам с теб да се състезавам.

Одитор

Нека да погледнем обективно дали трябва да бъде избрана жена за секретар на ООН, И ОЯ ОТ ДАМИТЕ ИМА НАЙ ГОЛЯМ ШАНС ЗА СЕКРЕТАР НА оон. За да отговаря на този пост, трябва да е има предвид, роизхода и средата в кото расла, идеологията която са изповядвали, професионални качества, езиков познания обраование, международна обществена дейност, години. Кои са дамите, които до се спрягат за секретар на ООН. 1. Ирина Георгиева Бокова. Дъщеря на партизниина Георги Боков, физическият убиец на видният българин, Райко Алксиев.Израсла е в комунистическият български елит, получила образованието си в Москва, по времето на СССР, по комунистическо международни отношения, депутат от Великото народно събрание , върл противник за членството на България в НАТО, с дългогодишни отговорни постове в комунистическите правителства .Изпратена от комунистическо правителство за оглавяваща ЮНЕСКО.Единственият представите на Западните държави, в Москва, при празнувнето н 70г. с Путин Една от приближните с Путин представител на международна организации. Амбициозна с качества единствено като представител на органзация, където идеологията й не е в вреда. Такъв секретар на ООН, ще бъде ВРЕДНА за ООН. 2.Кристалина Георгиева. Доказала се като ръководител в финансовата, икономическата, политическа и хуманитарна световни дейности,Високо оценена от Евопейската общност, българка по произход с безусловно даказала се полезна за света личност. Неоспоран ръководител. 3. Весна Пусич, една жена утвърдила се като държавен ръководител , езикови поснания, с широк поглед за развитието на света.Уважавана и желана, да се включи в световната поитика. Една от конкурентките на Кристалина Георгиева, хърватка. 4, Хенът Кларк, политик с доказана кариера в ООН,на която шанса за този пост е голям, поради работата й в ООН. 5.Дилма Русев, енергична, активан като политик,извела Беазилия от финансова криза доказала се като държавник, смятана от доказалите се жени на века ни, с българки корен.Амбициите и, и трудното управление на тази огромна страна са един от факторите, които могат да изиграят ролята на уморен дъжавник, но не и безпорно доказал се политик. Така, че се очава и изненада. 5.6,7. това са не по малко добри претендентки от Чили, Полша и Нова Зеандия. за поста секретар на ООН. Според мен, секретар на ООН трябва да бъде личност , която не е поклоник на руският държавник който е опасен за световият мир.Задачата на ООН, е закрила на световният мир.

Сия

Не виждам защо изборът по тази тема е да се представи британската позиция. Цитирането на "Гардиън" не придава повече тежест на която и да е кандидатура. А пък британската инициатива е поредното хвърляне на прах в очите. На съмнителния критерий "жена от Източна Европа" отговарят доста повече от избирателно изброените. Най-яркото отсъствие в този списък е Далия Грибаускайте.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.