"При доставна цена от около 1.50 лева в бензиностанциите най-масовите бензини А95 и А98 трябва да са на цена от под 1.80 лева. Такава е ситуацията във Варна – всички играчи се конкурират на това ниво. В момента всички се съобразяват, никой не си е затворил бензиностанцията".

Това каза в студиото на „Тази сутрин” бизнесменът Веселин Марешки, който откри в морската столица бензиностанция със значително по-ниски цени от тези на конкуренцията.

Аптекарският бос и бивш кандидат-кмет посочи, че все още има само един обект и купува горивото като много други – от търговец на едро. Бензиностанцията му обаче работи на възможно най-нисък марж. Дали сред останалите има картел, Марешки не се нае да коментира, като отбеляза, че е очевидно, че веригите „се съобразяват” една с друга.

Веселин Марешки

Той припомни и че събира подписи за референдум, който е свързан и с цените на горивата.

„Искаме държавата да се намеси и при явното наличие на някакви споразумения, които водят до високи нива на цените, които плаща българският потребител, да сложи горна граница и конкуренцията на търговците да става по тази горна граница”, каза Марешки.

По думите му в момента политиката е акцизът да не е висок – уж, заради потребителя, но в крайна сметка разликата остава в джоба на търговците по веригата.

„Ако нещата се нормализират в този бизнес, цялостният живот в България би трябвало да стане по-достъпен за българина”, посочи бизнесменът.

До момента инициативата му е подкрепена от 300 000 граждани.