От началото на декември м.г. около 450 млн. лв. от парите на българите са отишли за подаръци, храна и пътувания. Това не включва всички харчове по празниците, с които сумата нараства до 2 млрд. лв, съобщи Нова тв.

Една пета от хората са празнували Коледа и Нова година с пари назаем по данни на фирми за бързи кредити. Средната стойност на изтеглените кредити е 336 лв. на човек. По данни на "Борика" от банкоматите са изтеглени 710 млн. лв.

Според психолози по отношение на парите януари е особен месец за ума. По няколко причини. Първо, защото много сме похарчили през декември. Второ, защото малко е останало за януари. Трето - половината щастие е изчезнало, защото парите са вложени в краткотрайни удоволствия.

Психолозите обясняват, че ако се похарчат 50 лв. за вечеря, удовлетворението от нея ще трае до няколко дни най-много. Но ако се дадат 50 лв. за благотворителност (доброволно и по наше лично желание), удовлетворението от това, че си помогнал ще бъде същото дори и след една година. Те определят януари като месеца на махмурлука и на съжалението колко много сме се отпуснали.

Според финансови експерти обаче една трета от хората съумяват да си спестят "месеца на съжалението" с добро планиране на харчовете през декември.