Няма разумен политик в света, който да е дал за пример Хитлер и да е постигнал цел. Това би следвало да е разбрал най-късно сега и турският президент Реджеп Тайип Ердоган, след като със свое изказване хвърли не само Турция в смут. Да, той привлече огромно внимание, но не в желаната от него посока, възмущението е огромно.

Всичко започна след завръщането на Ердоган от посещение в Саудитска Арабия. Журналисти го попитаха дали е възможно Турция да стане президентска република и същевременно да се запази сегашната система на управление – единна държавна структура. В крайна сметка други държави със силни президенти били организирани на федерален принцип, като например САЩ.

Отговорът на Ердоган е:

“Единна държавна власт и президентско управление не се изключват ваимно. В света има настоящи примери и такива от миналото. Ако си спомните за Хитлерова Германия, имате един от тях. В други държави ще откриете подобни примери. Ако народът иска справедливост, той ще приеме една такава система.”

По отношение на настоящи примери Ердоган явно визира президентските системи на управление в САЩ, Русия и Франция. Сега държавният глава  на Турция се избира пряко, но по конституция той има представителни функции. Ердоган многократно е правил опити да се промени конституцията, за да съсредоточи цялата власт в ръцете си.

Сравнението с Германия на Хитлер провокира вълна от възмущение. Политици от опозицията го обвиниха в загуба на разсъдък. Мнозина припомниха, че концепцията на Хитлер за държавно управление е била базирана на етническа идентичност – властта да е в ръцете на арийци,  както и на изтребление, фашизъм и ненавист, погазване на всякакви човешки права.

От президентството в Анкара реагираха незабавно, предава Рfйтерс. Информационните агенции изопачили сравнението на Ердоган с Хитлерова Германия. С изказването си държавният глава искал да каже, че при една президентска система на управление не е задължително да се въвежда федерална система. Трябвало да стане ясно също, че нито президентска, нито парламентарна система е гаранция срещу злоупотреба с власт.

“Когато се злоупотребява с една система на управление, то това може да доведе до лошо управление, което пък води до катастрофи, както това стана с Хитлерова Германия”, гласи официалното съобщение на президентството в Анкара.

Точно това искал да каже Ердоган. Важното за Турция било да има справедливо държавно ръководство, което да служи на националните интереси. Категорично неприемливо било да се насажда впечатление, че Ердоган поставял в добра светлина Германия по времето на Хитлер.

Преди реакцията на президентството правителствен говорител обяви, че думите на Ердоган били извадени от контекста и уточни:

“Имало е добри и лоши примери относно президентски системи на управление. Важното е да има разделение на властите. Безспорно нацистка Германия, където липсваше институционална уредба, е един от най-позорните примери в човешката история.”