Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Когато през 1982 г. сп. Forbes започва да следи богатството на 400-те най-заможни американци, трябваха едва $ 75 млн. на човек, за да влезе в листата, пише CNBC. Днес минималният праг е $ 1 млрд. В миналогодишната класация Forbes 400 беше необходимо да се съберат заедно парите на първите 51 по богатство, за да се получи $ 1 трилион. В тазгодишната листа са необходими само 37-те най-богати за да се постигне тази сума.

Дали след 20 години за това ще е достатъчен само един човек и изобщо, има ли вероятност в 21-и век да се появи доларов трилионер? Въпросът е не: "Дали?", а, "Кога?"

Според Стив Краус, шеф на отдела за изследвания в компанията Ipsos MediaCT, която публикува годишен анализ на богатството, това може да стане до 25 години.

Еднрю Еймоилс, старши анализатор в южноафриканската компания New World Wealth, е по-конкретен.

Като се вземат предвид променливи като БВП на глава от населението, средно богатство на човек, цени на суровините, разменните курсове и прогнозите за корпоративни печалби, включително и перспективите за развитие на големите икономики, има вероятност от 11% през следващия четвърт век да се появи трилионер, смята той. Най-вероятно той ще е американец, но може и да е индиец, защото до 2039 г. там се очаква да има най-много нови милиардери.

Според вицепрезидента на международната организация за борба с бедността Oxfam Пол О'Брайън, богатството нараства в геометрична прогресия, но няма да е толкова бързо един човек да направи трилион.

Сега ни трябват 37 души за да съберем трилион, през 2039 г. ще са необходими петима, а след 65 години може би само един, смята той.

Съвкупното богатство на Forbes 400 е нараснало от 1% от БВП на САЩ през 1982 г. до 3% в последната листа. Според данъчния специалист Боб Лорд концентрацията на богатството се увеличава и е възможно през 2039 г. да се появи трилионер.

Днес най-богатият човек - Бил Гейтс, държи 3,6% от състоянието във Forbes 400. А от 1982 г. насам националното богатство се е увеличило от $ 10 трлн. на $ 70 трлн. Нека си представим, че през следващите 25 години тенденцията продължи. През 2039 г. съвкупното богатство на Америка ще е $ 300 трлн., а във Forbes 400 ще са 8% от тях.

Тогава най-богатият американец ще има почти $ 1 трлн. - $ 846 млрд., ако сме съвсем точни.

Но много експерти смятат, че трилионът няма да е по силите на един човек. За да стане толкова богат, той трябва да има невероятен успех в няколко различни бизнес начинания и да е винаги на гребена на вълната на иновациите.

Може би американецът Илон Маск е най-близо до представата за такъв човек. Той успя да създаде серия от успешни предприятия като PayPal, Tesla и SpaceX и стана милиардер. Но не е сигурно, че ще продължи успеха си и в бъдеще. Необходим е късмет, а той не винаги се случва.

Скритото богатство също може да се окаже сериозен фактор. Макар за собствениците в големи публични и частни компании в САЩ и Европа е трудно да скрият голямо имущество, в други региони нещата не са толкова прозрачни. Особено когато те стопанисват и държавни активи. Например, много е вероятно някои от водачите на страни в Близкия Изток да са по-богати от всеки в листата на Forbes.

 

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.