Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Темата за демографската криза в България напоследък отново предизвиква разгорещени дискусии основно около това дали татковината ще бъде "циганизирана". Така както вещае проф. Петър Иванов от нещото, наречено Център за демографска политика. Университетският преподавател по приложна психология в Русенския университет (нищо общо с демографията и статистиката) изчисли как през 2050 година в страната ще живеят 2,8 милиона цигани, 1,7 млн. българи и 700 000 турци. Сметките на Иванов се радват на доста широка популярност и с готовност се популяризират и от медиите, въпреки че според експертите на НСИ и на Института за изследване на населението и човека към БАН се базират на очевидна псевдонаучност.

Фактът е, че едва догодина ще бъде направена истинска прогноза за населението на България по години, която ще покаже кой етнос у нас с какъв дял ще е след време. Досега такова изследване – мащабно и скъпо, просто не е правено. Но докато чакаме научно обосновани данни, ще чуваме как ромите ще завладеят България редом с другия популярен рефрен сред народните маси, че бежанското нашествие ще срути християнската цивилизация.

Радикализацията на страхове на българите е съвсем естествена и логична. Всички виждаме как стотици села са останали без жители и как в над 1000 населени места бабите и дядовците се броят на пръсти. Дори и в големи градове и областни центрове катерушките в парковете се пълнят с деца само през лятото, когато внуците са се върнали за ваканцията от София или от чужбина.

Проблемът със застаряващото население и обезлюдяването е съвсем реален. Наскоро Отделът за населението към ООН излезе с доклад за това какво очаква България през следващите 35 години и данните не са никак добри. Според тях към 2050 г. хората в страната ни ще намалеят с 27,9% до 5,154 милиона.

Според прогнозата до средата на века ще се увеличи делът на възрастните (над 60-годишни) и най-възрастните българи (над 80-годишни) от общо 31,4%, колкото са сега, на 44%. Децата до 14 години ще бъдат едва 14,7% от населението, а хората в трудоспособна възраст между 15 и 59 години ще намалеят драстично – от 58,9 на 48,8%.

Данните на ООН всъщност показват, че именно България ще е най-засегнатата държава от демографски срив. След нас в класацията на държавите, чието население ще намалее най-много, се нарежда Румъния. Хората в северната ни съседка се очаква да „се свият“ с 22,1% до 15,207 млн.

Другите засегнати от демографска криза държави според ООН ще бъдат Украйна, Молдова, Босна и Херцеговина, Латвия, Литва, Сърбия, Хърватия, Унгария, Япония, Беларус, Полша, Естония, Грузия, Гърция и други.

Кошмарните данни, че хората в България през 2050 година ще са почти 30 процента по-малко от сегашното население, се потвърждават от още две изследвания по темата. Прогнозите на Националния статистически институт показват, че при най-вероятния сценарий хората у нас след 35 години ще бъдат 5 813 550. Сходни са и очакванията на европейското статистическо бюро Евростат. Те са малко по-оптимистични от родните предвиждания, но незначително. Така че и трите прогнози са почти сходни.

Защо е така? – питаме Магдалена Костова, директор на дирекция "Демографска и социална статистика" в Националния статистически институт (НСИ). А според нея в случая няма нищо случайно и няма как данните на ООН, Евростат и НСИ да се различават особено, тъй като се базират на едни и същи изходни данни. А те са повече от притеснителни и без наливането на масло в огъня от демографски шарлатани.

"Това, на което сме свидетели, е, че емигрират точно хората, от които България има нужда. Значителна част от тях са млади и добре образовани", обяснява Костова и обръща внимание, че в момента се раждат много повече българчета от тези 68 000, които се регистрират в нашите родилни домове.

Само че... в чужбина.

В регистъра на ГРАО има данни за 8,5 милиона българи, от които едва 7,2 милиона живеят постоянно в България. Останалите 1,3 милиона са предимно хора под 40-годишна възраст.

Системна грешка

Реално базата данни на националната статистика показва, че демографската криза в България изобщо няма връзка с падането на Желязната завеса и последвалите несекващи и до ден днешен вълни на емиграцията. Въпреки че населението на България непрекъснато се увеличава от Освобождението чак до 1988 година, когато достига рекордните 8 981 500 души, то ясно изразената тенденция на спад на раждаемостта започва още от 1950 г.

Динамиката на демографските ни показатели през целия ХХ век следва лудостта на времето. През 1900 година, когато населението на тогавашното княжество е било едва 3,7 милиона души, в страната са се родили 156 962 деца – повече от два пъти повече, отколкото през 2014 година, през която хората у нас са два пъти повече, отколкото тогава.

Раждаемостта в страната продължава да се увеличава, като единствените спадове са по време на Балканската и Първата световна война. След тях обаче следват светкавични пикове на показателя. Картината се обръща след колективизацията на земята, изграждането на ТКЗС-тата и бума на миграциите от селата към градовете. След 1950 г. кризата се задълбочава с всяка изминала година, като единствените прекъсвания са в края на 60-те и средата на 70-те години на миналия век, когато има краткотраен бейби бум, свързан с въведената от тогавашния режим забрана на абортите и стимули за раждането на трето дете.

Според някои демографи именно заради ражданията на жените, родени през 70-те години на миналия век, данните за раждаемостта у нас се подобриха леко през първото десетилетие на ХХI век. Така или иначе този ефект вече е изконсумиран и в момента показателят отново върви надолу.

Има ли решение?

Според Магдалена Костова всички кампанийни мерки, свързани с раждаемостта, имат ефект, който не е дълготраен, и трудно могат да пречупят дългосрочните тенденции. Тогава? Да внесем ли нови българи? Какви да са те? Как да накараме хората да имат повече деца, за които да се грижат добре и да образоват?

Колкото и странно да изглежда, според шефката на демографите в НСИ решението на всички тези въпроси е само едно: икономиката.

"Няма по-добра стратегия за справяне с икономическата криза от по-бързото икономическо развитие. Ако страната ни започне да се изравнява със средния стандарт на живот в Европейския съюз, това веднага ще се отрази в повишаване на раждаемостта и връщане на значителна част от българските емигранти", казва Костова.

Тя дава като доказателство резултат от анкетите в допитване, съпътстващо преброяването на населението от 2011 година. Оказва се, че на въпроса "Колко деца искате да имате?" масовата нагласа е за минимум две, но реалността е едно и причината за това са ниските доходи.

Колкото до завръщането на емигрантите, според Костова този феномен вече е наблюдаван в държави като Испания и Португалия, които са се намирали в тежка демографска криза през 60-те и 70-те години на ХХ век преди влизането им в ЕС. След стабилизацията на икономиките на двете иберийски държави обаче голяма част от емигрантските колонии в Германия и Великобритания се връщат по родните си места.

Същото е решението и на "циганизацията", ако използваме тази дума не в етнически смисъл, а имайки предвид, че ако се запази сегашното статукво, то в България ще остават все по-ниско образовани хора, които ще са все по-трудно адаптивни към изискванията на съвременния свят. И за които изобщо няма да е важно към кой етнос се самоопределят.

"Напълно реално е емигрантите ни да се завърнат и това ще се случи в момента, в който те ще могат да получават и в България нормални доходи, а децата им – добро образование и здравеопазване", обяснява Костова и изрично уточнява, че досега световната история не познава случай държава да е изчезнала заради демографска криза.

----

* Този материал е публикуван в списание „Клуб Z” през октомври 2015 година. Поради непреходната му стойност и актуалност днес го предлагаме на читателите на www.clubz.bg. Ако искате да четете качествени политически, икономически, културни и спортни материали навреме, списанието „Клуб Z” ще излиза всеки месец и през 2016 г. и можете да го намерите на будката до вас. Или да се абонирате – каталожен № 1403 за „Български пощи“ или каталожен № 525-1 за „Доби прес“.

Ключови думи

Коментари

дебелян пеевский

Територията няма да изчезне още няколко милиарда години, но че ще обезлюдее, а преди това ще стане на пустиня от голи чукари е повече от очевидно. Българските селяндури се справят дори по-добре от климатичните промени -- за 26 години "демокрация" сме нарязали една пета от останалото от соца "горско стопанство". Никой не сади, всички режат. Тепърва ще става забавно - безводие, а при леки дъждове - свлачища, наводнения и друга благодат. 25 години липса на държавност и шуробаджанашки капитализъм - 25 години разгром, какъвто не сме виждали и след войни :)

Чакайте България да изчезне... Иска му се на някого! Ако са ни подхлъзнали по наклонена плоскост и още сърбаме попарата, то предстои промяна, повече вече няма накъде.

България не е държава за гледане на деца. То че "държавата" не помага - не помага, но поне да не пречеше. Първо трябва да се научим да се защитаваме от "държавата" и нейните институции и тогава да мислим за деца.

Не е голяма загуба, би казал всеки, който е прегледал два-три броя на Уикенд, ПИК или Минаха години

socialen

Да! Следствие на десните политики след 1989 година.

socialen

Неграмотният Борисов и неговият неграмотен електорат смятат, че в БАН нищо не правят.

Кабакчиев, враг на народа №1

"Неграмотният Борисов и неговият неграмотен електорат смятат, че в БАН нищо не правят." Не знам какво знаят банкенският бодигард на правешкия диктатор и неговият електорат, но аз, Кабакчиев, потвърждавам, че поне половината в БАН нищо не правят. Аз, който съм работил 17 г. в БАН.

socialen

Ще останат само издръжливите роми.

сеп

В първите новинарски емисии след новогодишната нощ посочиха статистика за новородените деца през 2014г и тя е 53хил.Само!

дежавю

До долния, и к'во казваш, че 6.000.000 души са неграмотни, така ли?!Само мангалите като тебе са грамотни, така ли?!Освен "грамотен" като бат Сали мангал не съм виждал, който е електорат на корпорация дпс.

djo

socialen, след 1989г в по-голяма част са управници тези дето бяха до 1989г, а именно левите или т.е.бкп/бсп.Също и мангала Иван Костов който се направи на такива като тебе socialen от бкп и излъга сума народ.От тогава много хора и не гласуват вече.

socialen

Имам предвид неграмотния електорат на Борисов с Вишу, продукт на нашата неолиберална, самофинансираща се пародия на образователна с-ма, който е от 800.000 неграмотници, които са останали едва 13% или има-няма 1/6 от всички български избиратели. Народът, останалите 87% или 5/6 от всички български избиратели, са грамотни, не искат Борисов и не гласуват за Борисов. Близо 70% от тях изобщо не гласуват, защото прозряха деградиралата олигархична, пазарнофундаментална, фасадна "Демокрация", чиито символи са неграмотният Борисов, слабоумният Цветанов и Роско.

socialen до дежавю

Аз като казвам, че сте прост, неграмотен беден Пролетариат, защо се обиждаш!

дежавю

socialen а ти защо се обиждаш като казавам че сте малоумен Пролетариат електорат?Вижда се по това, че задавш въпрос и слагаш не въпрос и слагаш удивителен знак!!!

дежавю

socialen а ти защо се обиждаш като казвам че сте малоумен Пролетариат електорат?Вижда се по това, че задаваш въпрос и слагаш не въпросителен а удивителен знак!!!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.