След анексията на Крим и руските дестабилизационни действия в Източна Украйна, които Западът окачестви като акт на агресия, в ЕС стигнаха до извода, че системата за сигурност, гарантирала на Европа седем мирни десетилетия, на практика е съсипана. В министерството на външните работи на Германия беше създадена работна група, която трябва да проучи възможностите за създавена на нова, по-ефективна и надеждна система на сигурност с участието и на Русия.

Бившият британски посланик в Русия Ендрю Ууд смята, че всякакви предложения в тази връзка са безсмислени. Според него Западът трябва да отстоява последователно сегашните си позиции по отношение на Русия. Аргументите на британския дипломат бяха публикувани в анализ за Федералната академия по въпросите на политиката за сигурност в края на декември. Анализът е озаглавен "Русия и Европа през 2030 година: конфликт, или сътрудничество?"

Путин в "обсадената крепост"

Британският дипломат посочва, че руският истаблишмънт се е отказал от разпространенана през 90-те години идея за превръщането на Русия в "нормална" европейска държава. "Вместо нея в Русия се е наложило убеждението, че страната е станала жертва на враждебна западна обсада, под ръководството на коварните американци", пише Ендрю Ууд. Според него, тази легенда е много по-удобна от "признанието за несполуката на прехода от авторитарното минало към правова държава, която е способна да гарантира безопасност и благосъстояние".

Британският дипломат не дава еднозначен отговор на въпроса дали самият Владимир Путин вярва в теорията за "обсадената крепост". Според него, обкръжението на президента знае какво му се харесва и му поднася филтрирана информация. Германският експерт по въпросите на Русия Ханс-Хенинг Шрьодер също не може да разгадае мислите на Путин. "По презумпция, отслабването на НАТО бе в интерес на Русия. А какво излезе? Действията на Кремъл доведоха до ренесанс и укрепване на Алианса и го превърнаха в единствената ефикасна структура за сигурност в Европа", изтъква Ханс-Хенинг Шрьодер.

Ендрю Ууд пише, че за да бъде създадена такава структура за сигурност с участието на Русия, е необходима минимална степен на съгласие с фактическото състояние на нещата, както по време на Студената война. Според него обаче, понастоящем такова съгласие няма и Путин "си затваря очите за очевидни неща, например по отношение на Украйна и Сирия".

Путин и неговото обкръжение

Съществува и още една важна прричина, поради която плановете за създаване на нова европейска система за сигурност, са нереални. Западът не разполага с надеждни прогнози за бъдещето на Русия, посочва британският дипломат. Според него, руският президент не е диктатор. "Руската държава се управлява от една все по-малка група хора, концентрирана около Путин. В Русия няма независими или самостоятелни институции, които да ограничат властта на тези хора", пише Ендрю Ууд. При това президентът си остава ключова фигура в тази крайно неустойчива конструкция и трябва да се съобразява с интересите на тези, на които е възложил управлението на важни икономически отрасли, на бюрократичните и най-вече силовите структури.

Ханс-Хенинг Шрьодер смята, че самият Путин е под властта на много тесен кръг от хора, към който спадат 4 - 5 души като Сергей Иванов, Николай Патрушев и Дмитрий Рогозин. Към този кръг вече не принадлежат хора от калибъра на Алексей Кудрин или някои олигарси, сведущи в икономиката и външната политика.

Путин и неговият наследник

Като признак за слабост на руската властова система Ууд посочва факта, че нито в Русия, нито в чужбина някой знае какво ще стане след Путин. "За да си отиде с чиста съвест и без риск, Путин трябва да си отгледа приемник, който да му гарантира имунитет и лична неприкосновеност, както по времето на Елцин. Но засега аз не виждам такава възможност за Путин", казва Ханс-Хенинг Шрьодер в разговор с Дойче веле. Работата е в това, че освен лоялност, приемникът трябва да притежава минимум още две качества, казва експертът. Различните елити трябва да повярват, че той ще съхрани статуквото без поредно преразпределение на собствеността. А медиите трябва да му изградят образа на "нормален и некорумпиран човек", който е загрижен за нуждите на обикновените руснаци и е способен да убеди населението, че държавата не принадлежи на клептократичните елити, а на народа.

"Самият Путин добре се справя с тази задача", посочва Ханс-Хенинг Шрьодер. Според него, може би Сергей Шойгу отговаря на втория и третия критерий, но той едва ли е безпрекословно предан на Путин. "В руската "клетка с хищници", на Путин ще му бъде много трудно да намери подходящия кандидат", казва експертът. Ендрю Ууд също смята, че Путин не може да назове свой приемник без риск за собствената си власт и без разкол в най-близкото си обкръжение. "Русия е в безтегловност и няма определени цели. А управляващата върхушка мисли само за самосъхранението си", посочва той. Според него, опитът за създаване на нова и ефикасна система за европейска сигурност с участието на Русия би бил грешка.

Дойче веле