Митница "Свиленград" се закрива. Това реши правителството на последното си заседание за годината. Решението е записано в промени на устройствения правилник на Агенция "Митници". Освен че се закрива емблематичната митница се създава и ново звено за информационна сигурност.

До закриването на свиленградската митница се стигна след акция на ДАНС и прокуратурата, при която с рушвети бяха задържани повече от 30 от служителите на граничния пункт. Правителствената информационна служба съобщи, че със затварянето ѝ се цели

"превенция на корупционни практики и подобряване на работата, като ще се оптимизират човешките, финансовите и материалните ресурси и те ще се насочат за по-ефективно изпълнение на контролните функции на митническата администрация".

До закриването на митницата се стигна, въпреки че общинският съвет в южния град прие в последния работен ден преди Коледа декларация в нейна защита.

13 от общо 21 общински съветници се обявиха срещу намеренията на Министерски съвет с аргумента, че

„готвената централизация на администрацията няма да спре корупцията. Това може да стане единствено, ако се стигне до поръчителите и покровителите на каналите, тъй като организацията им не е по силите на отделни митничари".

СВИЛЕНГРАД НЕ СИ ДАВА МИТНИЦАТА

Новото звено за информационна сигурност, чието създаване бе одобрено от правителството днес, ще осъществява контрол върху сигурността на информационните системи на администрацията. То ще следи за защита на обработката, съхранението и разпространението на информацията.

Освен това функциите на дирекция „Митническо разузнаване и разследване“ в Централно митническо управление се разширяват. Идеята е да се подобрят координацията, контролът и ръководството върху цялостната дейност в рамките на Агенцията със специализирано техническо оборудване и технически средства с източници на йонизиращи лъчения. Предвижда се да се създаде денонощен център за анализ на рентгеновите изображения, получени в хода на митническия контрол, който да обобщава резултатите, както и да координира и контролира дейностите по извършването на анализа.