Финансовият министър Владислав Горанов разясни пред Нова телевизия, че не служи на "тъмната страна".

Той коментира думите на избягалия банкер Цветан Василев, че Горанов и шефът на НАП са лични назначения в правителството на ДПС депутата Делян Пеевски с думите:

"През тази година сме събрали с1,6 млрд. лева повече приходи, което показва дали сме на тъмната или на светлата страна. С Бойко Атанасов (шефът на НАП) се справяме добре и нямаме такива зависимости."

Горанов за пореден път каза, че снимката му в заведение с Делян Пеевски била от 2010 г. и че отдавна не бил говорил с него. 

На въпрос дали обществото ни някога ще разбере кой е виновен за краха на КТБ, финансовият министър отговори, че единственият виновник, който вижда, са собствениците на банката.

"Рано или късно ще им бъдат повдигнати обвинения и ще отговарят пред българския съд", каза Горанов.

Според него през следващата година има добри предпоставки за по-висок икономически ръст.

"Постигнатата стабилност дава резултат и имаме основание да сме умерени оптимисти. Хората се успокоиха и вече харчат изкараното от тях, а не го спестяват. Това ще доведе и до ръст на раждаемостта. Безработицата за първи път от началото на икономическата криза през 2008 г. е под 10%", каза Горанов.

Според него в тази ситуация заплахите пред страната изглеждали основно външни, но ако не бъдела внесена криза отвън, то щял да започне ръст, който всеки да може да усети. 

Горанов коментира и т. нар. "данък уикенд". Според него в случая просто се затягат правилата за събираемостта на ДДС.

"Основният ни мотив е справедливостта. Физическите лица са длъжни да платят ДДС на всичко, а фирмите си го приспадат. Така се купуват автомобили, къщи, яхти и реално се краде ДДС. При ниска данъчна тежест в България, трябва да събираме всичко по веригата", обясни министърът.

Според него данъчните няма да разследват дали служителите на фирмата си носят служебния таблет или смартфон вкъщи, но ще проверяват сгради в полите на Витоша, които са обявени за фирмени активи.

"Според официалната статистика едва 5 процента от новите коли в България са купени от физически лица. Само от тази мярка най-малко 100 милиона лева ще влязат в хазната", категоричен е Горанов.

Той коментира и друг спорен налог - т. нар. "данък вредни храни".

"Идеята да се промени потребителското поведение чрез данъчни мерки не е безспорна. Има много аргументи против. Целта не е фискална и приходи от този данък не са планирани. Едва ли хората ще променят поведението си. По-вероятно е да започне контрабанда на такива храни от съседните държави", каза Горанов и уточни, че според него до приемането на такъв закон изобщо няма да се стигне.  

Иначе Горанов определи здравният министър Петър Москов като добър комуникатор.

"Разбирам се добре с него, въпреки че не гледаме футбол заедно", каза той.

Според Горанов хората в България имали съвсем реални основания да се съмняват дали цените на горивата у нас са реални.

"Проверката за картел продължава. Факт е, че цените са много близки в цялата страна. Суровината поевтинява много по-бързо от тази на крайния продукт. Възможно е да има изкривяване на пазара и очакваме Комисията за защита на конкуренцията да си свърши работата", добави Горанов.

Финансовият министър отговори и на въпрос колко повече пари получава един министър от един депутат. Поводът за питането бе, че като опозиционен народен представител от ГЕРБ по времето на правителството на Пламен Орешарски Горанов напусна Народното събрание с мотив, че депутатската заплата не му стига за да си гледа семейството.

"Заплатата на един министър е с 20-30 процента по-висока от депутатската. Със сигурност предизвикателствата пред един редови депутат в онзи парламент, в който всичко се решаваше от златния пръст на "Атака", не е сравнима с тази в качеството ми на министър.Съпругата ми работи, аз работя, добре съм финансово. Нямам причина да се оплаквам", заяви финансовият министър.